Datum zveřejnění: 
16. 10. 2018

Další etapa podrobného průzkumu Hlávkova mostu, který je dlouhodobě ve špatném stavu, začne ve středu 17. října a potrvá do 2. prosince. Provoz aut a tramvají na mostě bude po dobu průzkumu v obou směrech částečně omezen. Snahou je zachování maximálního možného provozu, proto bude v některých částech doprava vedena po tramvajovém pásu. První kopané sondy do vozovky se začnou provádět ve středu po skončení ranní dopravní špičky. TSK Praha to dnes uvedla na webu.

Práce na mostě, který spojuje Karlín a Holešovice, budou rozděleny do čtyř částí. „Půjde o práce, které si žádají částečné omezení dopravy, a aby byl zachován maximální možný provoz, bude v některých částech doprava vedena po tramvajovém pásu," uvedla TSK. První část oprav je plánována od středy do 2. listopadu a omezí provoz ve směru do centra v levém jízdním pruhu.

Hlavním problémem mostu je, že do něj zatéká a následně odpadávají kusy betonu. Kompletní prohlídka mostu má pomoci k výběru způsobu opravy. Průzkum potrvá do poloviny příštího roku. Odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT začátkem září dali na most čidla, která zaznamenávají pohyb mostu, odebírají vzorky betonu a provádějí akustická měření. Dodavatelem komplexní diagnostiky je Kloknerův ústav ČVUT ve sdružení se společnostmi Inset a Pontex.

Kdy oprava mostu začne a jak bude provedena, zatím není jasné. Variant je několik. Například razantní, kdy by byla postavena nová prostřední mostovka a byl opraven zbytek mostu. Další ze škály možností je kompletní rekonstrukce.

Původní konstrukce Hlávkova mostu je z roku 1914 a v 60. letech k ní byla přistavěna nová. Most je památkové chráněný a při plánování oprav je nutné dodržet přísné limity ze strany památkářů.

Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku loňského prosince spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Praha aktuálně řeší také opravu Libeňského mostu, který byl letos na začátku roku uzavřen pro provoz aut a MHD a musel být podložen. Ve špatném stavu je také Palackého most a Praha chystá opravu Barrandovského mostu.

Zdroj: 
prazskypatriot.cz