Datum zveřejnění: 
15. 10. 2018

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 6 SE PŘIPRAVUJE NA OSLAVY 100. VÝROČÍ OD ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA. NAVÁŽOU NA NEJVĚTŠÍ PŘEHLÍDKU VOJENSKÉ TECHNIKY A INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU V HISTORII, KTERÁ SE USKUTEČNÍ NA EVROPSKÉ TŘÍDĚ. POCHODOVAT ZDE BUDE 2151 PŘÍSLUŠNÍKŮ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ, PROJEDE 236 KUSŮ TECHNIKY A SOUČASNĚ JE PLÁNOVÁN PŘELET LETOUNŮ JAS-39 GRIPEN.

"Podobně jako v roce 2015 proběhla řada akcí k 70. výročí konce světové války, následující rok se konala Pocta VH, která připomněla řadou akcí nedožité 80. narozeniny Václava Havla, letošnímu roku a zvlášť podzimu vládnou oslavy 100. výročí založení samostatného Československa, neboť většina lidí vnímá Českou republiku jako jeho nástupnický stát," říká radní pro kulturu Jan Lacina (STAN) a dodává, že oslavy vyvrcholí 28. října na Dejvické ulici, která se stane místem setkání občanů Prahy 6 i jejich návštěvníků. Lidová veselice začne v 15.30 hodin a následovat bude bohatý kulturní program na třech pódiích.

LIDOVÁ VESELICE

Jako první vystoupí na hlavním pódiu na Dejvické vojenská hudba Olomouc. Program zahájí fanfárami, které přivítají čestné stráže vojsk USA, Francie, Itálie, Slovenska a České republiky. Po projevech osobností veřejného života zazní slovenská i česká národní hymna a vojenská hudba Olomouc přednese klasická díla českých autorů. Následuje koncert swingového orchestru Zatrestband v ústí Čkalovy ulice do Dejvické, který vystřídá padesátičlenná Hudba 1. pluku cizinecké legie Francie. Poté bude patřit hlavní stage Michalu Prokopovi a skupině Framus Five. Na pódium u Bachmačského náměstí se poté opět vrátí hudba 1. pluku, po ní zazní swing v podání Zatrestbandu a vyvrcholením celého odpoledne bude koncert skupiny Tata Bojs na hlavním pódiu. Ten celou akci ukončí krátce před 22. hodinou.
Během oslavy budou mít od 12 hodin návštěvníci k dispozici také 45 stánků farmářů s nejrůznějším občerstvením, účast přislíbily nejméně tři malé pivovary. Veselici bude od 10 hodin předcházet slavnostní odhalení sochy Tomáše Garrigua Masaryka v parku Bachmačského náměstí, tedy nedaleko vlakového nádraží, z něhož první prezident pravidelně odjížděl do svého sídla v Lánech. Na slavnosti se bude spolupodílet jak čestná stráž a trubači posádkového velitelství Praha, tak obec legionářská – její členové budou držet u pomníku čestnou stráž.

ROK ČESKÉ STÁTNOSTI

Akce na Dejvické ulici je součástí oslav roku české státnosti, který probíhá v Praze 6 od ledna. Podzimní část zahájily dvě exteriérové výstavy po celé délce Dejvické třídy a na Vítězném náměstí k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, které byly vytvořené spolu s fotografem Josefem Koudelkou a Národní galerií. Pro tradiční představení opery v přírodním divadle v Šárce byla symbolicky vybraná Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, nejslavnější česká komediální opera, kterou i přes nejisté počasí vidělo nejméně pět tisíc nadšených diváků. V polovině září se vysazovala na nově vzniklém Plaza centru AFI ve Veleslavíně lípa – strom republiky. Aby radnice dodržela tradici poselství budoucím generacím, požádala všechny základní školy v Praze 6, aby děti napsaly nebo nakreslily své vzkazy a přání, které uložila do truhlice a tu následně umístila u kořene stromu. Součástí je také výstava fotografií Jiřího Chocholáče, která připomíná okupaci Československa v roce 1968.

TŘI ZAJÍMAVÉ VÝSTAVY

Od 22. září do 11. listopadu lze navštívit ve Ville Pellé výstavu věnovanou právě generálu Maurici Pellému. Výstava s názvem Generál Pellé a čeští umělci ve Velké válce je holdem nejen tehdy nově vzniklému Československu, ale také představuje generála coby zdatného kreslíře, který dokumentoval během svých cest krajinu a umělecké památky. V Čechách navazoval kontakty s umělci, mezi něž patřil například Alfons Mucha, František Kupka, Josef Mařatka a také Zdenka Baunerová, jejíž neteř Jarmilu si vzal za ženu. Výstava zároveň připomíná první světovou válku, která vedla ke vzniku Československé republiky. Na přípravě akce se podílely také Vojenský historický ústav a Památník národního písemnictví.
Od 3. do 31. října je připravená v Galerii Skleňák výstava Paměť Prahy 6, která provede návštěvníky stoletou historií Československa a Prahy 6 prostřednictvím příběhů konkrétních pamětníků ze sbírky Paměti národa. Sedm panelů umístěných na chodníku před galerií, představí klíčové momenty v historii Československa: ruskou "bílou” emigraci v době první republiky, zatýkání českých studentů na Masarykově koleji v době protektorátu, krutosti na konci války v květnu 1945, likvidaci břevnovského kláštera po nástupu komunistů k moci, okupaci Československa v srpnu 1968, následnou normalizaci, již vystihuje pohřeb filozofa a chartisty Jana Patočky v roce 1977, a sametovou revoluci v listopadu 1989. Výjimečnost výstavy spočívá v tom, že historické události popisují pamětníci, kteří je v Praze 6 sami zažili nebo zde nyní žijí. Jejich výpovědi a životní příběhy si budou moci návštěvníci přečíst na panelech umístěných ve výlohách Skleněného paláce. Historii Prahy 6 přiblíží i krátký film složený z výpovědí pamětníků promítaný v jedné z výloh. Výstavu připravila nezisková organizace Post Bellum, za podpory Prahy 6.
Od 22. října do 15. listopadu bude instalována na Dejvické třídě od Vítězného náměstí po stanici metra Hradčanská výstava Století. Tvoří ji třicet oboustranných nosičů mapujících průběh celého století v Československu s akcentem na roky končící číslicí 8. Expozice byla vytvořená ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha. Polský kulturní institut připravil výstavu Svět po Velké válce – kostka o velikosti 10 x 10 x 10 metrů bude stát od 13. října do 13. listopadu před Stavební fakultou ČVUT a zobrazí svět po roce 1918. V Praze má svou premiéru a postupně bude putovat po hlavních městech Evropy.

LEGIONÁŘSKÝ VLAK I DIVADLO

Originální vlak československých legií bude umístěn na prvé koleji nádraží Praha-Dejvice od 28. října do 18. listopadu. Jde o projekt Československé obce legionářské, jejíž členové si předsevzali vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak si budou moci lidé projít jak individuálně, tak několikrát za den proběhnou komentované prohlídky. Sté výročí vyhlášení samostatného Československa oslaví v předvečer této významné události v pátek 27. října také Dejvické divadlo, a to komponovaným dvoudílným večerem Zítra to spustíme aneb Kdo je tady gentleman. V první části večera uvidí diváci v inscenovaném čtení hru Václava Havla Zítra to spustíme. Hru o událostech noci z 27. na 28. října 1918 napsal Václav Havel u příležitosti 70. výročí vyhlášení vzniku samostatného Československa pro scénický časopis tehdejšího Divadla na provázku a HaDivadla s názvem Rozrazil 1/’88 (O demokracii). Premiéru měla 21. října 1988. Režisér Lukáš Hlavica nastudoval tuto hru v koncertní verzi s herci Martinem Myšičkou, Ivanem Trojanem, Miroslavem Krobotem, Pavlem Šimčíkem, Vladimírem Polívkou, Lukášem Příkazkým, Janou Holcovou a Veronikou Khek Kubařovou. Na druhou část večera je plánovaná rozprava s diváky, kterou povedou jednak tvůrci a interpreti uvedené hry, jednak také speciální hosté. Projekt Zítra to spustíme aneb Kdo je tady gentleman bude Dejvické divadlo příležitostně uvádět po celou sezonu 2018/2019. Projekt vznikl ve spolupráci a s finanční podporou MČ Praha 6 a také hlavním městem.       
 

Autor: 
Magdaléna Krajmerová
Zdroj: 
Šestka