Datum zveřejnění: 
15. 10. 2018

Začal si přivydělávat na škole, ale místo utrácení spořil. V osmnácti si za ušetřené peníze vybudoval doma vlastní laboratoř.
Marek Novák je úspěšný mladý vývojář, který už při studiích na střední škole a později jako posluchač ČVUT vymýšlel praktické pomůcky pro lidi. A nyní, ve věku 24 let, již jako doktorand na 3. lékařské fakultě UK v Praze, v tomto snažení úspěšně pokračuje.
Už s prvním počinem zaznamenal úspěch na světové scéně. Jeho náramkové hodinky pro důchodce odesílají upozornění, když uživatel upadne. Prostřednictvím této informace se nositeli hodinek dostane rychlé pomoci. "Bezpečnostní" hodinky zaujaly v roce 2013 porotu jedné z největších světových soutěží pro mladé vědce, kterou pořádá počítačový gigant Intel, a Marek za ně tehdy získal stříbrnou medaili.

KAPKA KRVE ŘEKNE VŠE

Cenu získal i za svůj nejnovější vynález, glukometr.
Ten byl ve velké konkurenci vyhlášený nejlepším evropským projektem využívajícím takzvaný internet věcí. Do soutěže pořádané líhní technologických projektů IoT Future Hub, který je součástí tradiční akce Vodafone Nápad roku, se přihlásilo více než sto projektů z celé Evropy a glukometr Marka Novák zvítězil.
Domácí glukometr je dnes samozřejmá výbava diabetiků. Je to malý technický zázrak, který okamžitě analyzuje obsah cukru v krvi, přičemž pro rozbor postačuje jediná kapka.
Výsledky některé přístroje okamžitě přenášejí do mobilu. To je jednoduché, ale zároveň mnohdy i nevýhodné, neboť s chytrým telefonem nepracuje každý.
Glukometr Marka Nováka proto funguje jinak. Využívá technologii moderních sítí a údaje automaticky odesílá na vzdálený server, kde jsou bezpečně uložené. Uživatel má k výsledkům pohodlný přístup přes internet, a když si přeje, i s rodinou a lékaři. Součástí aplikace je ohlašování krizových situací, jsou-li dosaženy hraniční hodnoty.
V tomto případě se blízká osoba pomocí údajů z družicové navigace dozví, kde se dotyčný nachází, a může mu zavolat pomoc.

ZKUSIT SE MÁ VŠECHNO

Od vítězství v soutěži k výrobě zařízení však vede trnitá cesta. Společnost XGLU se sídlem v Českých Velenicích založená Markem Novákem nyní hledá investora, s jehož pomocí by se tato pokročilá zdravotní pomůcka mohla prodávat do jednoho roku.
"Cenu bychom chtěli udržet co nejpřijatelnější. zhruba do tisíce korun," uvádí podnikatel. A ač se jedná o mladého člověka, jeho názory na svět jsou překvapivě zralé. Je přesvědčený, že podnikání není pro každého, určitě ne pro sólové hráče. Zvláště pak v takové těžké oblasti jako je zdravotnictví jde vždy o kolektivní záležitost, navíc se člověk musí vyznat v několika disciplinách.
"To však neznamená, že musí ve všem excelovat.
Podnikání nespočívá v tom, že člověk pracuje osm hodin pět dnů v týdnu. Často je tomu třeba obětovat daleko víc a vůli nesmí zlomit ani neúspěch. Zda se dát na podnikatelskou dráhu, či ne, je vždy individuální věc, ale člověk má zkusit všechno, než najde, co mu vyhovuje. Už při škole je dobré věnovat se praxi v oboru.
Když absolvent neuspěje v podnikání, zkušenost mu otevře dveře při hledání práce," uvádí Marek Novák.       

Autor: 
JOZEF GÁFRIK
Zdroj: 
Pražský deník