Datum zveřejnění: 
15. 10. 2018

Středoškoláky nikde energetiku neučí. Cílem olympiády proto je, aby si studenti dokázali potřebné informace najít, zpracovat a kreativně použít. A aby je jeden z klíčových oborů 21. století zaujal.

Do středy 17. října se můžou studenti středních škol přihlásit na Energetickou olympiádu, soutěž pořádanou společností Energetická gramotnost. Soutěž tříčlenných týmů odstartuje o dva dny později, 19. října a její finále přijde na řadu 16. listopadu na elektrotechnické fakultě ČVUT. Vítězové získají 50 tisíc korun.

Olympiáda se bude týkat různých oblastí, jako je elektromobilita, energetický trh a obchodování s elektřinou, akumulace, obnovitelné a další alternativní zdroje energie, smart grids, energetický management, energetické úspory, budoucnost energetiky tedy jaderné energie versus obnovitelné zdroje a další informace.

„Chceme studentům přiblížit problematiku energetiky a ukázat jim, že se jedná o zajímavý a pro budoucnost také klíčový obor, ve kterém mohou najít velice zajímavé uplatnění,“ vysvětluje organizátorka olympiády Adéla Holasová.

„Nejedná se o znalostní soutěž, vzhledem k tomu, že se energetika v podstatě nikde na základních ani na středních školách neučí. Cílem je, aby studenti dokázali informace najít, zpracovat a kreativně použít. Neočekává se, že budou mít znalosti z energetiky. Právě proto budou mít k dispozici internet. Jako zdrojová základna jim pak může posloužit například informační portál o energetice, který se právě na Fakultě elektrotechnické ČVUT připravuje,“ pokračuje.

První kolo Energetické olympiády proběhne centrálně 19. října pomocí online systému. Studenti budou v daný čas řešit po stanovený časový limit sadu otázek, přihlášeni na svých nebo školních počítačích. Účastníci soutěže mohou pro řešení otázek používat internet i samotný portál Energetická gramotnost.cz. Ihned po uzavření prvního kola budou známy výsledky.

Do finálního kola postoupí nejlepších 30 týmů, které přijedou na Fakultu elektrotechnickou ČVUT 16. listopadu. Nejprve proběhne blok přednášek a prezentací z různých oblastí týkající se energetiky a aktuálních témat. Následně budou týmy řešit reálné zadání z aktuální problematiky v Národní technické knihovně. V závěru dne budou prezentovat výsledky před odborníky z praxe a komise bude oceňovat nejlepší výsledky. Tato prezentace se uskuteční v prostorách Fakulty elektrotechnické.
Vítězové si odnesou odměnu 50.000 Kč, pro tým, který se umístí na 2. místě bude připraveno 20.000 Kč a třetí nejlepší řešitelé se mohou těšit na ocenění ve výši 10.000 Kč. Finalisté také získají věcné ceny od partnerů soutěže a dále možnost prominutí přijímacích zkoušek na Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze.

Autor: 
Přemysl Souček
Zdroj: 
iuhli.cz