Datum zveřejnění: 
12. 10. 2018

Významné evropské ocenění pro vědce v aplikovaném výzkumu získal prof. Wald. Cena sdružení European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) se uděluje jako uznání vědcům, kteří významně přispěli k rozvoji vědeckého a technického poznání v oboru stavebních ocelových konstrukcí. Profesor Wald byl oceněn za vývoj Metody konečných prvků s komponentami pro návrh styčníků a práci v Technických komisích TC3 a TC10 na evropských modelech konstrukcí vystavených požáru a patních desek.
Charles Massonet Award je udělována výkonným výborem ECCS od roku 1998 a profesor Wald je prvním zástupcem České republiky, který cenu obdržel. Cena dokládá ocenění a uznání jeho práce všemi kolegy v evropských ocelářských kruzích.
Profesor František Wald vede katedru ocelových a dřevěných konstrukcí na Fakultě stavební ČVUT v Praze. V navrhování ocelových konstrukcí se specializuje se styčníky ocelových konstrukcí, hliníkové konstrukce, navrhování lešení a požární spolehlivost. Pro přípravu požárních specialistů založil na ČVUT bakalářský a magisterský studijní program. Je členem projektového týmu na přípravu EN 1993-1-8 Navrhování styčníků a Technických normalizačních komisí TNK 35 Ocelové konstrukce, CEN/TC 250/SC3/WG 8 Joint design, CEN/TC 250/SC3/ WG 8 Fire design of steel Structures.
Prof. Wald je autorem řady zásadních vědeckých prací, 69 citovaných publikací na Web of Science s h-indexem 6, 85 citovaných pracích ve SCOPUS s h-indexem 9. Vedl 132 bakalářských, 121 diplomových a 17 doktorských prací. Měl příležitost připravit a řídit evropský network COST TU0904 IFER Integrated Fire Engineering and Response the European Concert Action a koordinuje Erasmus Mundus Master Course SUSCOS_M Sustainable Constructions under natural hazards and catastrophic events.
Pozn.: European Convention for Constructional Steelwork (ECCS, www.steelconstruct.com) sdružuje jednak 18 národních asociací ocelových konstrukcí jednotlivých evropských států, ale také jednotlivé výrobce ocelových konstrukcí z nečlenských států, firmy z oboru ocelových konstrukcí a jednotlivce v daném oboru.
Česká asociace ocelových konstrukcí (ČAOK, www.caok.cz) sdružuje více než 50 členů z oblasti výrobců ocelových konstrukcí, ale i oblastí participujících na této výrobě (projekční společnosti, dodavatelé hutního materiálu, povrchových úprav, softwaru, svařovací techniky apod.). ČAOK je členem European Convention for Constructional Steelwork.       

Autor: 
Ing. Marek Janda
Zdroj: 
Silnice a železnice