Datum zveřejnění: 
11. 10. 2018

Pražský festival světel se v roce 2018 koná od čtvrtka 11. října do neděle 14. října. Festival rozsvítí 24 uměleckých instalací českých i zahraničních umělců v celkem 8 městských částech Prahy. Přinese 3 hlavní festivalové trasy – v centru, na Vinohradech a nově v Karlíně. 16 vystavených světelných děl bude pocházet z ateliérů českých umělců a 8 ze zahraničí. Slavnostní zahájení se uskuteční 11. října v 19 hodin na Karlínském náměstí.

Vstupenky na Signal festival

Vstupenky je nutné zakoupit do Galerijní zóny SIGNAL festivalu a na 3D videomapping. Můžete je koupit na SIGNAL info pointech a u vstupů ke všem pěti galerijním instalacím (Colloredo-Mansfeldský palác, Clam-Gallasův palác, Zrcadlová kaple Klementina, Hauch Gallery, Bar/ák) každý festivalový večer od 19:00 do 24:00. Pásku si pro vstup do celé galerijní zóny stačí zakoupit jen jednou.

3D brýle, které slouží jako vstupenka ke 3D videomappingu, je možné koupit pouze před vstupem k videomappingu v Kasárně Karlín každý festivalový večer od 18:30 do 22:45.

Mapa Signal festivalu

Mapa bude k zakoupení za 30 Kč u dobrovolníků na trase nebo také v SIGNAL info pointech:

Karlínské náměstí (19:00 – 23:00)

náměstí Míru (19:00 – 23:00)

náměstí Republiky (11:00 – 23: 00)

Staroměstské náměstí (11:00 – 23: 00)

Otevírací doba a dny Signal festivalu

Všechny festivalové instalace můžete navštívit od 11. do 14. října od 19 do 23 hod.

Výjimkou jsou instalace v rámci Galerijní zóny, které můžete navštívit od 19 do 24 hod.

Program

Karlín

Karlínské náměstí: Future Ruins

19 - 23 hod

Site-specific instalace s názvem Future Ruins kombinuje digitální projekci na kostel sv. Cyrila a Metoděje s dvanácti světelnými sochami. Jejich tvary kopírují v životní velikosti jednotlivé architektonické prvky, které návštěvníci najdou i přímo na fasádě kostela.

Main Point Karlín: Wave

19 - 23 hod

Světelná instalace, tvořená sto dvaceti programovatelnými LED tyčemi, prozkoumává fyzikální jev vlnění a jeho formy. Příkladem může být energie kmitavého pohybu jedné částice, která se postupně přenáší na ostatní částice v okolí.

Hauch Gallery: 216 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes 70x70x70cm

19 - 24 hod

Instalace vznikla z 216 kusů stejnosměrných motorů, vatových kuliček a kartonových krabic o rozměrech 70 x 70 x 70 cm.

Kasárna Karlín, Prvního pluku 2: Biofilms

19 - 23 hod (15 minut)

Výraz biofilm označuje různorodou strukturu mikroorganismů vázaných k určitému povrchu a vytvářejících tak novou a zcela organickou hmotu.

Bar/ák: EREBUS

19 - 23 hod (15 minut)

Gravitační pole černé díry je natolik silné, že za takzvaným horizontem událostí jeho působení neunikne žádná hmota ani světlo. Instalace umělecké skupiny 3dsense tematizuje vlastnosti tohoto kosmického tělesa a abstraktní formou simuluje sílu, působivost a měřítko vesmírného fenoménu. Synchronizovaná projekce, zvuk, světla a objekt se zde propojují v jeden komplexní celek zasazený do prostoru pavlačového dvora.

Centrum

Náměstí Republiky: Touch

19 - 23 hod

Instalaci Touch tvoří čistě interaktivní prostředí. Dav proudící turisticky rušním centrem je vytržen ze své všednodennosti a donucen začít komunikovat a reagovat na vzniklé podněty. Jediným dotykem vzniká světelná spojnice, která představuje právě kontakt, ať už mezilidský nebo mezi člověkem a instalací.

Ovocný trh: O stádnosti / Zjevná stádnost

19 - 23 hod

Matador české výtvarné scény Ivan Kafka je známý především jako průkopník média site-specific instalace, ale i land artu a konceptuálního umění. Tvorba tohoto člena umělecké skupiny 12/15 je dobře známa u nás i v zahraničí. Českou republiku reprezentoval na benátském Bienále a jeho díla jsou zastoupena v řadě sbírek výtvarného umění.

Desítky směrových značek český výtvarník Ivan Kafka umístil do úhledných řad. Za minimalistickou instalací se skrývají otázky související s fenoménem davu, jeho snadné manipulativosti, ale i naopak se symbolem jedince a lidské individuality. Značky jsou pokryty reflexní fólií a s pomocí světla tak vzniká zvláštní hra odrazů a odlesků. Každá jednotlivá značka tak odráží světlo sama za sebe, v zářícím davu ale zapadá a splývá s okolní masou. Světlo se tak pro Ivana Kafku stává prostředkem, jak podtrhnout principy fungování jednotlivce v odosobněném stádu.

Staroměstské náměstí: Paralelně spolu

19 - 23 hod

Základem tohoto filmovo-sochařského objektu je podélně rozříznutý automobil. Strany řidiče a spolujezdce jsou v něm symbolicky zaměněny, a ztrácejí tak původní smysl. Přesto v novém kruhovém spojení plují časoprostorem paralelně spolu.

Clam-Gallasův palác, Husova 2: Nebe na Zemi

19 - 24 hod (nevhodné pro epileptiky, bariérové)

Světelná instalace ve dvoraně Clam-Gallasova paláce přenese diváky do oblak. Inspiruje se prožitkem nočního letu nad bouřkovými mraky, vznášením se nad mohutným světelným oceánem.

Zrcadlová kaple Klementina: IRIS

19 - 24 hod (nevhodné pro epileptiky, bariérové)

Interaktivní instalaci Iris tvoří sestava zrcadel, která kolem dokola ohraničují – co jiného než – Zrcadlovou kapli pražského Klementina. Zrcadla se pohotově otáčejí v reakci na pohyb diváků po prostoru a zároveň v sobě odráží paprsky světla i jednotlivé tóny doprovodné hudby.

Klementinum: Aquarium

19 - 24 hod

Aquarium je interaktivní simulace inspirovaná podvodním světem. Pomocí umělé inteligence se projekt pokouší najít způsob, jak obraz může překvapit svého vlastního tvůrce.

Colloredo-Mansfeldský palác: Rococo

19 - 24 hod (nevhodné pro epileptiky, bariérové)

Temnotu v místnosti narušují světelné paprsky, které vykreslují až hypnoticky geometrické tvary. S jejich pomocí umělec přetváří prostor v živoucí bytost.

Alšovo nábřeží 83: NE(U)KLID

19 - 23 hod

Světelné body instalace NE(U)KLID se chvějí vnitřní energií, poháněnou pohybem vodních proudů hluboko pod hladinou Vltavy. Reagují každý zvlášť i jako celek.

Zdroj: 
Reflex.cz