Datum zveřejnění: 
10. 10. 2018

Studenti Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) dnes v Dejvicích pořádají akci s názvem Den s formulemi. Představí na ní dva nejnovější závodní vozy, které navrhli a sestrojili, a podělí se o svou radost ze získaných úspěchů v letošní závodní sezoně. Od 10:10 uvidí lidé v Technické ulici předváděcí jízdy studentských vozidel.

Návštěvníci akce si budou moct prohlédnout formuli s elektrickým pohonem a monopost se spalovacím motorem. Kromě ukázkových jízd uvidí také prezentace inovací a technických řešení obou vozů ve stáncích. Dozvědí se zajímavosti o vozidlech i jejích tvůrcích z řad studentů fakulty strojní a fakulty elektrotechnické ČVUT.

Oba týmy letos v létě stanuly na stupních vítězů na mosteckém polygonu. Pražský tým se svou elektroformulí porazil konkurenci z celé Evropy, mimo jiné z Německa, Belgie, Španělska či Řecka. Česká formule se spalovacím motorem si dojela pro celkové třetí místo ve své kategorii.

Monoposty budou dnes startovat v Technické ulici každou hodinu, od 10:10 do 14:10. Součástí akce bude také doprovodný program. Zájemci si tak budou moct prohlédnout dílnu konstruktérských týmů, kovárnu, slévárnu či svařovacího robota.

Na projektu formulí se podle zástupců ČVUT podílí zhruba 30 studentů bakalářského a magisterského studia z různých oborů. V týmu spalovací formule se část z nich zabývá technickým řešením monopostu. V týmu elektroformule je kromě mechanické skupiny také speciální skupina, která řeší elektrickou stránku vozu. Práci studentů sponzoruje množství velkých firem.

Elektroformule vytvořená studenty z ČVUT je letos už sedmá v pořadí. Pravidla mezinárodní soutěže Formula Student totiž vyžadují, aby tým na závody vyrobil pokaždé nový stroj. První formule začala na ČVUT vznikat v roce 2010 a vyvíjela se dva roky. Zatím nejúspěšnější byli čeští studenti se svým monopostem v roce 2016, když vyhráli závody v Kanadě a USA.

Zdroj: 
ČTK