Datum zveřejnění: 
2. 10. 2018

Expozice pražské Fakulty strojní ČVUT (FS ČVUT) letos opět překvapila.
Představila studentské projekty jako je vizitkomat, od loňska inovovaná Formule Student, kolový mobilní robot či výsledek kompletní výroby kovových šachových figurek.

Vysokou pozornost návštěvníků veletrhu vyvolávalo pracoviště automatizovaného procesu in-line kontroly kvality. "Je to ukázka tvůrčí práce a potenciálu studentů, kteří dokázali vytvořit skutečně profesionální aplikaci v oblasti automatizace procesu kontroly kvality s využitím souřadnicové měřící techniky," uvedl vedoucí ústavu technologie obrábění, projektování a metrologie FS ČVUT Libor Beránek.

Ve spolupráci s firmou Carl Zeiss a ABB se fakultě podařilo vytvořit pracoviště, kde se měřicí technika stala součástí výrobních procesů. Průběžně se při výrobě sledují parametry dotykovým skenováním, což je proti lidské kontrole rychlejší, přesnější, spolehlivější a pomáhá to snižovat ztráty na produkci. Navíc se v rámci MES (Manufacturing Execution Systems) průběžně zpracovávají data pro adaptivní regulaci výrobních procesů. Proces využívá souřadnicový měřicí stroj ZEISS DuraMax ve spolupráci s kolaborativním průmyslovým robotem ABB YuMi,, který umožňuje snadnou synchronizaci s dalšími systémy výrobní linky.

 

Zdroj: 
ihned.cz