Datum zveřejnění: 
1. 10. 2018

Technicky zaměřené univerzity na strojírenském veletrhu představí ty nejzajímavější novinky a inovativní řešení, která vědci vyvinuli v jejich laboratořích.

Očekávaná je každoročně na MSV prezentace domácího Vysokého učení technického v Brně (VUT) – 18 exponáty ze tří fakult se zaměřuje na Průmysl 4.0, dopravu i obnovitelné zdroje energie.
Příkladem spolupráce člověka s robotem je letošní nejrozměrnější exponát – ARCOR. Interaktivní pracoviště založené na rozšířené realitě. "Snažíme se vytvořit systém, který umožní i nezkušeným pracovníkům bez znalosti informatiky naprogramovat robota. Ten pak může pracovat buď samostatně, nebo spolupracovat s člověkem, což je téma, kterým se my zabýváme," vysvětlil Zdeněk Materna z Fakulty informačních technologií.
Brněnští technici se dále pochlubí dokonce dvěma závodními monoposty. Vůz Dragon 8 letos zvítězil v závodě Formula Student Czech Republic v kategorii formulí se spalovacím motorem. Skládá se z náročných obráběných dílů z netradičních materiálů i tištěných kovových dílů. Druhý vystavovaný vůz Pneumobil Falcon s originálním pohonem na stlačený vzduch patří k evropské špičce v projektech, jejichž cílem je dosáhnout co nejvyššího výkonu s co nejefektivnějším využitím stlačeného vzduchu.
Vědu potřebuje i gastronomie. "Univerzita na veletrhu prezentuje model továrny na přípravu míchaných nápojů. Skládá se z několika autonomně pracujících výrobních buněk, mezi nimiž je výrobek transportován prostřednictvím robota. K vidění budou dvě výrobní buňky, zbytek továrny bude promítán jako 3D model," přiblížila mluvčí VUT Radana Kolčavová.
Na sto metrech čtverečních stánku č. 124 v pavilonu Z návštěvníci uvidí také hybridní design konzoly pro fixaci telekomunikačního satelitu, který byl vyvinut v rámci projektu pro Evropskou vesmírnou agenturu, dále čerpadlo pro čerpání z hlubokých vrtů nebo lithium-iontový akumulátor určený pro uchovávání elektrické energie získané z obnovitelných zdrojů.

KOLOVÝ ROBOT Z ČVUT PŘEKONÁ SCHODY

Pražští technici z ČVUT do Brna přivezou kolového robota, pro kterého ani schody nejsou překážkou, vizitkomat nebo vylepšenou studentskou formuli.
Pro vozidla s obvyklým zavěšením kol je těžko prostupný terén s rozměrnými překážkami problém. Kolový mobilní robot si s tím ale poradí. Jeho konstrukce totiž umožňuje překonávat větší překážky, než činí poloměr kola, třeba i schody. Podvozek je využitelný pro specializovaná vojenská či důlní vozidla.
Zástupcem průmyslu 4.0 z ČVUT je na veletrhu vizitkomat. Přístroj může vytisknout vizitky nebo prostřednictvím QR kódu generovaného webovou aplikací prezentovat informace o studiu upravené podle zájmu budoucího studenta. V projektu je integrována celá řada aktuálních technologií a několik vlastních konstrukcí. Komplexní mechatronické zařízení sestavili studenti za pomoci akademických pracovníků. Už tradičním, byť každý rok vylepšeným, exponátem je studentská formule. Pro letošní sezonu bylo primárním úkolem konstruktérů snížení těžiště. "Upravený motor mohli umístit ještě níže, proto museli navrhnout nový rám a monokok. S tím byla upravena i pozice pilota, opět pro co nejnižší těžiště. A v neposlední řadě navrhli novou nádrž, o polovinu nižší než kdy dříve," popsala mluvčí ČVUT Ilona Prausová. Konstrukční soutěž pro studenty inženýrských škol Formula Student vznikla v USA v roce 1981. V současné době mezi sebou soutěží přes 500 univerzitních týmů z celého světa.

STROJAŘI Z LIBERCE NA ROTOPEDU A S ČOKOLÁDOU

Fakulta strojní Technické univerzity v Liberci na veletrhu představí rehabilitační rotoped. Ten pomáhá diagnostikovat tělesný stav pacienta. Využití najde při rehabilitacích osob po úrazech i handicapovaných lidí s částečným ochrnutím dolních končetin. Rotoped měří výkon končetiny v závislosti na úhlu natočení a krouticího momentu. Software je možné nastavit na tři funkční režimy – první umožňuje procvičování obou končetin, druhý má funkci pro procvičování pouze jedné končetiny a třetí režim je určen pacientům s amputovanou končetinou, ve kterém se otáčí pouze jedna klika.
Mezi disciplíny, o které je v poslední době velký zájem, patří 3D tisk. Liberečtí strojaři do Brna přivezou 3D tiskárnu, která dokáže tisknout z potravinových materiálů, jež není třeba zahřívat a následně chladit. Zařízení bude na veletrhu tisknout čokoládová loga na plátek toustového chleba.
Na stánku ze severu Čech samozřejmě nebudou chybět technologie související s nanovlákny. Letos to bude zvlákňovací zařízení pro výrobu membrán s označením KOMES (komorový membránový spinner). Slouží k diskontinuální výrobě plošné kompozitní nanovlákenné membrány s použitím nosiče Spun-Bond. "Zařízení umožňuje do vyráběného nanovlákenného materiálu cíleně a rovnoměrně dispergovat pevné prachové částice pro potřeby absorpce látek ze vzdušného prostředí. Princip výroby tohoto materiálu spočívá v novém způsobu tvorby nanovláken z polymerního roztoku nebo taveniny pomocí střídavého elektrického zvlákňování patentovaného Technickou univerzitou v Liberci," uvedl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

PLZEŇ MÁ FRÉZOVACÍ HLAVU KRAKEN

Díky dlouholetým zkušenostem s vývojem řezných nástrojů vyvinul tým odborníků Západočeské univerzity v Plzni patentovaný prutový nástroj určený pro frézování těžkoobrobitelných materiálů – frézovací hlavu nové generace Kraken. Konstrukce nástroje přináší výraznou úsporu hmotnosti při zachování jeho tuhosti. Nástroj naprosto revolučním způsobem řeší přívod chladicí kapaliny soustavou vnitřních kanálků nejen na čelo nástroje, jak je běžné u standardních fréz, ale i na hřbet s vyměnitelnými břitovými destičkami.
Dalším zajímavým exponátem od plzeňských techniků je prototyp robota Robin. Skládá se ze dvou částí – sériového sedmiosého manipulátoru a hadovité ruky složené ze šesti článků. Jeho úkolem je nedestruktivní inspekce vyžadující složité pohyby v omezeném prostoru, jako je třeba potrubí v elektrárnách. "Díky hadovité konstrukci lze optimalizovat tvar těla robotu podle překážek na testovaném tělese, aby robot zabíral co nejméně místa a vyhnul se kolizím," upřesnila mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Šárka Stará.

SURFACE Z OLOMOUCE POMŮŽE V AUTECH I V NEMOCNICÍCH

Zařízení pro rychlé měření kondenzace vody SURface je jedním z exponátů, které na veletrhu představí Univerzita Palackého v Olomouci. "Odmlžování skel, sledování stavu optických systémů, chytrá ventilace v automobilu. To je jen zlomek možností využití naší technologie SURface, která dokáže měřit povrchovou kondenzaci vody v různých aplikacích. Možnosti použití technologie jsou široké. Lze ji aplikovat jak v automobilovém nebo leteckém průmyslu, tak v chytrých budovách a domácnostech," vyjmenoval Petr Fryčák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. SURface využijí i v nemocnicích například při monitorování dýchání pacienta. Díky technologii mohou lékaři sledovat zamlžování dýchací masky pacienta a tím zjišťovat, zda správně a plynule dýchá.      

Autor: 
ZUZANA BRANDOVÁ
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes