Datum zveřejnění: 
1. 10. 2018

Letošní jubilejní 60. Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) je výjimečný výstavou 100 příběhů průmyslových legend, která mapuje osudy mnoha exponátů. Ověnčeny jsou Zlatými medailemi, které již od roku 1964 získávají nejlepší inovační exponáty.

Je již tradicí, že v den zahájení veletrhu zaplní vystavovatelé, politici a další hosté Rotundu Brněnského výstaviště, aby byli svědky předání Zlaté medaile nejlepším exponátům a jejich tvůrcům. Kdo obdrží zlato, to je výlučně v kompetenci dvacetičlenné komise odborníků. "Hodnocení není žádná dojmologie. Pravidla hodnocení jsou jasně nastavená," říká Mgr. Jan Baltus z VÚT Brno, který působí v hodnotitelském týmu od konce devadesátých let jako uznávaný expert, vedle toho 27 let vedl Technický týdeník.
A jak se rodí zlato? Každý vystavovatel má možnost přihlásit svůj exponát do soutěže podle jasně daných kritérií, jako jsou invence, inovace, racionalizace a další. Každá z nich má přiřazený daný počet bodů, podle nichž se členové komise orientují.
Zkušení komisaři si ale nenechají ujít příležitost zajít se na vystavený exponát podívat vlastníma očima. V některých případech se po takové návštěvě u stánku ukázalo, že přihlášený výrobek je mnohem zajímavější, než bylo popsáno v přihlášce. "Stává se, že vystavovatel věnuje přihlášce hanebnou pozornost. Na místě pak zjišťujeme, že se jedná o úžasný exponát," říká Jan Baltus. Přitom stačí, aby přihlášku vyplnil technik, a nikoliv pověřený člověk z marketingu či PR.
Samotní hodnotitelé si podle jeho slov prohlídku nominovaných exponátů užívají. "Jsou zvědaví, chtějí se učit, je to pro ně inspirativní," poznamenává. I díky tomu dokáží rozpoznat, zda je exponát skutečně novinka, nebo výrobek už před lety někdo vyzkoušel.
Hodnotitelé, prakticky ze všech vysokých technických škol, zejména pak VUT Brno, ČVUT či VŠB-TU, ředitelé podniků a výzkumných ústavů i Svazu průmyslu a dopravy ČR, jsou srdcaři. Jinak by nemohli věnovat hodnocení tolik pozornosti a času. Ve sdíleném prostoru pročítají přihlášky, zkoumají prvotní návrhy čtyřčlenného týmu VUT. Několikrát se scházejí, naposledy obvykle den před konáním MSV, kdy vyřknou verdikt a zdůvodní udělení Zlaté medaile.
Správné rozhodnutí předpokládá mít bohaté znalosti a zkušenosti, však se také exponáty v čase výrazně proměňují. "Mění se skladba průmyslu, nomenklatura. Už se nevystavují automobily či stavební stroje, nenajdeme tu třicetitunové turbíny. Nyní převládají obráběcí stroje, nástroje, softwarová řešení," říká Jan Baltus.
Členové komise se shodují v tom, že vítězné exponáty i jejich tvůrci by si zasloužili větší pozornost médií a veřejnosti. "Zviditelnili by se schopní lidé, technika, inovace. Zvedla by se prestiž ceny," tvrdí jednohlasně. Nemluvě o tom, že řada vítězů díky udělení Zlaté medaile upoutala, dokonce ještě při konání MSV, obchodní partnery.

"Zlaté medaile mají za sebou bohatou historii. Vypovídají o českém průmyslu mnohé. A není se za co v mnoha případech stydět." Jan Baltus

Vyhlašovateli soutěže o ZM pro nejlepší inovační exponáty v rámci MSV jsou Vysoké učení technické v Brně a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Organizátorem jsou tradičně Veletrhy Brno, a. s. Kritéria hodnocení exponátů v soutěži o Zlatou medaili jsou novost exponátu: 1. podle zákona; 2. podle autorizované rešerše na novost; 3. podle stupně novosti vnímané zákazníkem nebo výrobcem. Dále míra invence v exponátu.       

Zdroj: 
Hospodářské noviny