Datum zveřejnění: 
27. 9. 2018

Jednadvacet osobností z řad vědců, odbojářů i sportovců převzalo z rukou předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD) stříbrné pamětní medaile Senátu. Ocenění se tradičně udílí v předvečer Dne české státnosti.

Medaile je podle Štěcha udělována osobnostem, které vynikly ve svém oboru nebo přispěly k dobré pověsti Česka v zahraničí. V projevu proto upozornil na významná výročí, která si země letos připomíná. Z toho důvodu také Senát ocenil více lidí než v minulých letech. 

„Ocenění udělujeme za dlouhodobou činnost, často i celoživotní přínos v určitém oboru. Ale oceňujeme také talentované lidi, kteří toho mají ještě mnoho před sebou či podali mimořádné výkony,“ vysvětlil Štěch.

Mezi oceněnými je i autorka alternativní výuky čtení

Stříbrnou medaili si odnesl například Leopold Pospíšil, který po druhé světové válce významně utvářel vývoj vědního oboru antropologie. Po roce 1948 emigroval do USA, kde se stal poradcem amerických prezidentů J. F. Kennedyho, George W. Bushe nebo Billa Clintona. 

Stříbrnou pamětní medaili převzala také Mária Navrátilová, která je autorkou jedné z alternativních metod výuky čtení. Místo toho, aby se děti učily číst jednotlivá slova po slabikách, snaží se je vyslovovat nepřerušovaně. Na metodě tzv. splývavého čtení Sfumato začala pracovat v 70. letech. Po ocenění doufá, že se metoda dostane do většího povědomí. 

Dalším vyznamenaným je například hudebník Vladimír Mišík. „Hudební ceny jsou fajn, ale na to se v muzice moc nehraje, protože to není sport. Ale tady to je i za nějaké občanské postoje, tak si toho velmi vážím,“ řekl Mišík.

Medaili dostal i rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo učitelka Darina Nešporová, která loni zachránila čtyři děti před řítícím se autem. Za měsíc ji na Pražském hradě vyznamená i prezident Miloš Zeman.

Medaile uděluje Senát od roku 2012

Ocenění se při příležitosti svatováclavského svátku předávalo poprvé v roce 2012. Tehdy byli mezi laureáty například zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová a Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský nebo atletka Jarmila Kratochvílová.

Loni obdrželo medaile 16 osobností, mimo jiné olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Jeriová-Pecková, amerikanista a překladatel Josef Jařab, předseda České dermatovenerologické společnosti Petr Arenberger nebo dlouholetý předseda Klubu českých turistů Jan Havelka.

 

Zdroj: 
CT24.cz