Datum zveřejnění: 
27. 9. 2018

Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily extrémní sucho. Podle vědeckého týmu InterSucho je výjimečná situace na 63 procentech území. V posledních dnech bylo suchem postiženo 94 procent území České republiky, což je letošní maximum. A MS kraj není výjimkou.

Řeky a potoky na horní Opavě, Odře a horní Moravici dosahují letošních minim. Některé menší toky kvůli přetrvávajícímu suchému počasí dokonce vyschly. Přehrady na území MS kraje jsou naplněny z 90%, a to díky červencovému vydatnému dešti. Jiná situace je u nádrže Šance v Beskydech, tam je nižší hladina spojená se stavebními pracemi. Právě v období sucha se ukazuje funkce přehrad.  “Sucho začalo velice brzy, už v dubnu, bylo vidět, že zásoby vody v nádržích ubývají a dokonce jsme museli přistoupit i k nějakým opatřením. Pak přišla ta epizoda červencová - povodňová a přehrady se dokázaly nejen naplnit, ale dokázaly zabránit i povodňovým škodám. A opět byly schopny poskytnout vodu v období sucha, které se potom vyskytlo,” komentuje úlohu přehrad Jiří Pagáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry.

Dodávky pitné a ani průmyslové vody nejsou v současnosti ohroženy. Zatím není nutná žádná regulace. Aktuálně je největší problém na tocích, kde nejsou údolní nádrže. Pracovníci Povodí Odry zaznamenali vyvrcholení minimálních průtoků 24. srpna. Odra ve Svinově měla průtok méně 200 litrů za sekundu. Situace se zlepšila po víkendovém dešti. “Na vodních tocích a řekách kontrolujeme hlavně jezy, kde jsou odběry vody. Zejména u větších odběrů pak může nastat, že už nebude žádný průtok, pokud si odběratelé vezmou všechnu vodu. Apelujeme na ně, aby nedělali žádné takové manipulace, protože to má dopad na samotný vodní tok. To je důvod, proč už jsme provedli 45 kontrol a budeme v nich pokračovat,” komentuje aktuální situaci na tocích Petr Březina, technický ředitel Povodí Odry s. p.  “V této chvíli není třeba tu situaci nějak dramatizovat co se týče zásobování obyvatelstva a průmyslu. Vody máme dost a i kdyby se sucho prohlubovalo, máme vody dost až do zimy,” dodal J. Pagáč.

Pokud ale nebude v následujících měsících častěji pršet, nastanou zřejmě už v listopadu první problémy. Státní podnik Povodí Odry v tomto případě začne regulovat dodávky vody pro průmyslové podniky.  “Pokud jde o dlouhodobá koncepční opatření, tak jsme si vědomi toho, že současné klima se mění. Naše podklady o přítocích do přehrad pocházejí z 20. století. Situaci řešíme aktualizací podkladů,” říká P. Březina.

Povodí Odry pracuje jak s výsledky posledních suchých let, tak i s prognózami hydrologů. Spolupracuje s vědci Katedry hydrotechniky, Stavební fakulty ČVUT Praha na výzkumu, který ověří, kolik vody jsou nádrže schopny poskytnout v extrémních podmínkách sucha.  “Analýzou hydrologických podkladů vyplývá, že průběh hydrologického sucha má určitou tendenci k periodickému chování, která má souvislost se sluneční aktivitou. Sluneční aktivita má základní periodu 11 let (to je ta základní) a širší 60 let. A touto pravděpodobnostní analýzou hydrologického sucha v podmínkách Odry se podařilo prokázat souvislost sluneční aktivity se střídáním suchých a mokrých let,” komentuje výzkum Pavel Fošumpauer, ČVUT Praha.

ČVUT připravuje studii, která umožní  aktualizovat manipulační řád vodohospodářské soustavy povodí Odry. V roce 2019 budou její výsledky zapracovány do aktualizace manipulačního řádu. Předpokládá se, že by začal platit v průběhu roku 2020.

Autor: 
Renáta E. Orlíková
Zdroj: 
polar.cz