Datum zveřejnění: 
26. 9. 2018

organizátoři i chytrou mobilní aplikaci.

Každoročně je Noc vědců zaměřená na jedno téma, letos tomu nebude jinak. Celý program tak letos bude ve znamení stého výročí Československa, v tomto případě české vědy. Dveře pražských univerzit, vědeckých ústavů a muzeí se veřejnosti otevřou v pátek 5. října.
O koordinaci celorepublikové akce, tedy i té pražské části, se stará tým z Ostravy. "Stát se koordinátorem Noci vědců v České republice bylo jako naskočit do dobře rozjetého vlaku. Štafetu jsme přebrali od kolegů z vědeckého centra Techmania v Plzni. Od jara organizátoři z celé republiky pracují na plné obrátky a výsledek lze jasně vidět na nově spuštěných webových stránkách," vyjádřila se národní koordinátorka akce Jitřenka Navrátilová.
Novinkou letošního ročníku se stane mobilní aplikace, kterou budou moci návštěvníci akce využívat bezplatně. Podmínkou je vlastnit chytrý telefon se systémem Android.
"Aplikace bude připravená tak, aby poskytla přehledné informace o programu Noci vědců konkrétnímu uživateli v jeho městě. Zároveň v ní bude možné zobrazit všechna místa konání s kompletním programem. V rámci aplikace si uživatel může sestavit také vlastní program a také ji bude možné využít jako navigaci návštěvníka až na místo konání," informoval Lukáš Novák, který za vývojem aplikace stojí.

ZA VĚDOU V PRAZE

V hlavním městě bude hned několik míst, kam se mohou zájemci v rámci Noci vědců podívat. Do akce se zapojilo třeba České vysoké učení technické, kde bude zpřístupněna Fakulta stavební. Zde budou k vidění modely prvorepublikových domů a také bude přístupná dětská laboratoř, ze které si každý odnese vlastní výrobek. Fakulta biomedicínského inženýrství zase nabídne lidem vyšetření detektorem lži či navigační systém pro nevidomé.
Dále nabídne program i samotná Akademie věd, která si připraví přednášky a semináře s tématy, jako zda budou ještě existovat vynálezci. Návštěvníkům pak vědci ukážou bleskové experimenty či virtuální realitu. Chybět nebudou ani výstavy Život a doba spisovatele Karla Čapka nebo Superhrdinové kolem nás.
Do Noci vědců se zapojilo taktéž Národní zemědělské muzeum, které zpřístupní nové muzejní expozice a také jubilejní výstavu Fenomén zemědělství. Návštěvníci se mohou těšit i na přednášky, zda budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let či o posledních sto letech ve vztahu stromů a hmyzu.
Se svým programem přispěla i Vysoká škola chemicko-technologická, kde se návštěvníci dozvědí o historii chemie a léčiv v Čechách a také zhlédnou zajímavé experimenty v různorodých podobách.

---

NOC VĚDCŮ V PRAZE

Kam za vědou v hlavním městě
(pátek 5. října, 17.00 až 23.00):
- České vysoké učení technické
- Fyzikální ústav AV ČR, ELI BEamlines a HiLase
- Středisko společných činností Akademie věd
- Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd
- Přírodovědecká fakulta UK
- Filozofická fakulta UK
- Matematicko-fyzikální fakulta UK
- Národní zemědělské muzeum
- Vysoká škola chemicko-technologická       
 

Autor: 
JAN NUC
Zdroj: 
City DNES