Datum zveřejnění: 
25. 9. 2018

Vláda ve středu projedná návrh na jmenování bývalého rektora Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Petra Konvalinky na pozici předsedy Technologické agentury ČR (TA ČR). V dalším bodě též posoudí návrh na opětovné jmenování Stanislavy Hronové do předsednictva Grantové agentury ČR (GA ČR).

Konvalinka (57), kterého navrhuje Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) do předsednictva TA ČR a na pozici předsedy, byl rektorem ČVUT do letošního ledna. Školu vedl čtyři roky, během nichž dvakrát čelil neúspěšné snaze o své odvolání. Část akademického senátu školy ho vinila z napjatého hospodaření univerzity, řady manažerských a personálních selhání. Konvalinka to popíral. Při kandidatuře na další volební období ho loni na podzim porazil současný rektor Vojtěch Petráček. V současnosti Konvalinka vede Experimentální centrum Fakulty stavební ČVUT.

Hronová (64) byla v roce 2001 jmenována profesorkou pro obor statistika a působí na Vysoké škole ekonomické v Praze na katedře ekonomické statistiky. Mezi lety 2008 až 2010 byla členkou Odborné komise pro společenské a humanitní vědy při RVVI, posléze byla i členkou a krátce první místopředsedkyní RVVI. V říjnu 2014 byla jmenována členkou předsednictva GA ČR, od června 2016 je její místopředsedkyní.

TA ČR zřídil stát v roce 2009, aby zastřešila financování aplikovaného výzkumu podle dosahovaných výsledků. Agentura připravuje a realizuje programy výzkumu, vývoje a inovací a poskytuje účelovou podporu na řešení projektů. Snaží se přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti a k hospodářskému růstu ČR. Mezi její úkoly patří i podpora spolupráce a komunikace mezi výzkumnými organizacemi a firmami.

GA ČR vznikla v roce 1993 a funguje jako organizační složka státu. Její předsedkyní je jaderná fyzička Alice Valkárová. Předsednictvo má ze zákona pět členů, každý z nich zastupuje jeden základní vědní obor. Předsednictvo schvaluje vyhlášení veřejných soutěží ve výzkumu a vývoji a rozhoduje o udělení grantů vědeckým projektům.

Zdroj: 
ČTK