Datum zveřejnění: 
25. 9. 2018

Skóre: 0.78

Letošní Noc vědců se uskuteční 5. října na více než třech desítkách míst v České republice. Lidé budou moci navštívit otevřené vědecké ústavy, výzkumná centra, univerzity, muzea i nemocnice. Tématem akce je 100 let české vědy, sdělil Leoš Kopecký ze společnosti Sci-Line.
Od 17 hodin do 22 hodin, někde i 23 hodin budou zájemci moci vyslechnout přednášky, zhlédnout pokusy, ukázky, virtuální realitu, výstavy, filmy či workshopy. K dispozici jim budou vědci, asistenti i demonstrátoři, přičemž vstup na akci je zdarma.
V rámci pražské Noci vědců bude v budově Akademie věd ČR připraveno stanoviště s virtuální realitou, výstava Vlny vesmíru
k 40. výročí družice Magion nebo projekce filmů Grygar a Vynález zkázy. České vysoké učení technické otevře pracoviště sedmi fakult a dvou dalších mimofakultních součástí. Otevřena budou též laserová centra HiLase a ELI Beamlines v Dolních Břežanech, Národní zemědělské muzeum nebo Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR se zaměří na optické jevy, strašidelné zážitky a nebezpečnou práci dejvických chemiků, Vysoká škola chemicko-technologická zaujme již na ulici ohňovou a explozivní show.
Mimo Prahu budou moci zájemci navštívit například vědecké centrum VIDA! a univerzity v Brně, Interaktivní muzeum vědy v Olomouci, Biologické centrum AV ČR v Českých Budějovicích, vědecká centra iQLANDIA v Liberci či Techmania v Plzni. Loni Noc vědců navštívilo více než 50 tisíc lidí.

Autor: 
Marcela ŠPIČKOVÁ a Roman JANOUCH
Zdroj: 
Haló noviny