Datum zveřejnění: 
17. 9. 2018

Finance přidělené ze státního rozpočtu na vědu a výzkum nejsou dostatečné. V rozhovoru s ČTK to řekl bývalý rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) Petr Konvalinka, kterého Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) navrhne vládě na pozici předsedy Technologické agentury ČR (TA ČR). V dalších letech bude třeba hledat zdroje i v mezinárodní spolupráci a smluvním výzkumu, dodal Konvalinka.

Ze státního rozpočtu pro letošní rok bylo TA ČR přiděleno 4,278 miliardy korun, dalších více než 50 milionů byly peníze ze zahraničních zdrojů. Příští rok by podle návrhu rozpočtu měla agentura obdržet méně - 4,174 miliardy korun z národních zdrojů a zhruba 100 milionů z EU.

Podle Konvalinky to není dostatečné. "Potřebovali bychom více prostředků, a to jak na základní, tak i aplikovaný výzkum, zejména vzhledem k očekávanému poklesu zdrojů z evropských prostředků po roce 2021. Doufejme, že v dalších letech bude státní rozpočet štědřejší," uvedl.

Za další hlavní problémy vědy a výzkumu Konvalinka považuje nízkou mobilitu pracovníků mezi univerzitami, výzkumnými ústavy a praxí. "Stále také máme velmi málo vědecko-výzkumných pracovníků ze zahraničí. K lepší aplikaci výsledků výzkumu a spolupráci mezi výzkumnými organizacemi a univerzitami a průmyslem doufejme pomůže možnost daňových odpisů, kterou vláda aktivně připravuje," doplnil.

V pozici předsedy TA ČR by se chtěl zaměřit na efektivitu a profesionalitu chodu agentury a navázat na svého předchůdce Petra Očka. Na fungování TA ČR tak nemá v plánu něco výrazně změnit. "Chtěl bych pokračovat v plnění strategie, která byla schválena výzkumnou radou a RVVI," řekl.

Nejčerstvější výzvy TA ČR se týkají podpory mladých výzkumníků (program ZÉTA) a aplikovaného výzkumu v energetickém sektoru (THÉTA). U veřejných soutěží je jednou z podmínek role tzv. aplikačního garanta, tedy subjektu, který má přispět k aplikování výsledku v praxi. "Institut aplikačního garanta bych raději v budoucnu nahradil jednoduchým oponentním řízením. Do vyhlášených výzev mi ale nepřipadá vhodné zasahovat," uvedl Konvalinka.

Konvalinka (57) byl rektorem ČVUT do letošního ledna. Školu vedl čtyři roky, během nichž dvakrát čelil neúspěšné snaze o své odvolání. Část akademického senátu školy ho vinila z napjatého hospodaření univerzity a z manažerských a personálních selhání. Konvalinka to popíral. Při kandidatuře na další volební období ho loni na podzim porazil současný rektor Vojtěch Petráček. V současnosti Konvalinka vede Experimentální centrum Fakulty stavební ČVUT.

TA ČR zřídil stát v roce 2009, aby zastřešila financování aplikovaného výzkumu podle dosahovaných výsledků. Agentura připravuje a realizuje programy výzkumu, vývoje a inovací a poskytuje účelovou podporu na řešení projektů. Tím se snaží přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti a k hospodářskému růstu ČR. Mezi její úkoly patří i podpora spolupráce a komunikace mezi výzkumnými organizacemi a firmami. Ústředními orgány TA ČR jsou předseda, předsednictvo, výzkumná rada a kontrolní rada.

Zdroj: 
ČTK