Datum zveřejnění: 
17. 9. 2018

Skóre: 0.74

Na 150 nových počítačích ve veřejné části Národní technické knihovny (NTK) běží operační systém Linux. NTK tak dále úspěšně rozšiřuje využívání open source ve svých informačních systémech, v čemž patří na špičku mezi veřejnými institucemi v ČR. Nové počítačové vybavení je nyní k dispozici registrovaným zákazníkům ve 3. až 6.
patře budovy knihovny.
"Dosavadní PC stanice s Microsoft Windows dnes již nevyhovovaly zejména pro přehrávání multimediálního obsahu a byly také náročné pro správce. Teď jsme je nahradili novými plnohodnotnými osobními počítači s Linuxem. Tím se sníží náklady na podporu operačního systému zhruba o dvě třetiny," uvedl Martin Svoboda, ředitel NTK.
NTK zvolila distribuci GNU/Linux Fedora, která podstatně usnadňuje správu systému na všech 150 počítačích. Pro uživatele jsou k dispozici nástroje na práci s grafikou (bitmapovou i vektorovou a samozřejmě i nástroje na úpravu fotografií), kancelářský balík LibreOffice nebo nástroj Calibre pro práci s elektronickými knihami. Nechybí ani vývojové nástroje a nástroje běžně užívané na Fakultě informačních technologií a Fakultě elektrotechnické ČVUT, jejichž studenti tvoří významnou část registrovaných zákazníků NTK.
NTK využívá otevřený software či komponenty založené na otevřených technologiích u více než poloviny svých informačních systémů a u více než 90% infrastrukturních systémů. Je mezi nimi např. operační systém Red Hat Enterprise Linux, sloužící jako hlavní virtualizační serverová infrastruktura NTK a většiny virtualizovaných systémů. Dále je to knihovní portál Vufind s rozšířenými možnostmi vyhledávání elektronických informačních zdrojů a rovněž databázová technologie PostgreSQL.

Zdroj: 
IT Systems