Datum zveřejnění: 
15. 9. 2018

Většina ubytovacích zařízení vysokých škol v Praze je stará a čeká na rekonstrukce. V hlavním městě by na ně bylo potřeba víc než 3,5 miliardy korun. Vyplývá to z odpovědí zástupců pražských vysokých škol, které oslovila ČTK. Zájem o studentské koleje podle nich v posledních letech stále roste. Mezi novými a starými pokoji většinou není podstatný cenový rozdíl.

Například Univerzita Karlova (UK) má zrekonstruováno asi deset procent celkové kapacity svých kolejí. Jde o rekonstrukce z posledních čtyř let, uvedl mluvčí školy Václav Hájek. Na opravy studentského ubytování podle něj UK dává každoročně přibližně 80 milionů ze svého rozpočtu, letos to bylo 150 milionů korun. Na to, aby se na potřebnou úroveň upravil i zbytek ubytovacích kapacit a menz UK, by byly třeba ještě asi dvě miliardy korun, řekl.

Na modernizace čeká i většina kolejí ostatních vysokých škol v Praze. České vysoké učení technické (ČVUT) má zrekonstruovaných 20 procent ubytovacích kapacit, Vysoká škola ekonomická (VŠE) zhruba třetinu a Vysoká škola chemicko-technologická (VSČHT) asi 80 procent.

VŠCHT opravila polovinu kolejí v roce 2006 a třetinu v letech 2008 až 2018. Pětina kolejí je v původním stavu z roku 1982 a je třeba je renovovat co nejdřív, uvedl mluvčí školy Michal Janovský. Během dalších tří let by podle něj bylo žádoucí investovat i do obnovy zařízení opravených před 12 roky. Dosavadní rekonstrukce kolejí VŠCHT vyšly asi na 150 milionů korun a další by mohly stát stejně, dodal.

Na ČVUT se opravovalo ubytování v letech 1998 a 2000 a škola za to dala asi půl miliardy korun, přičemž koleje Strahov jsou zatepleny, ale ne zrekonstruovány, uvedl ředitel Správy účelových zařízení Jiří Boháček. V současné době je podle něj třeba rekonstruovat asi 70 procent kolejí ČVUT. Investiční plán školy na roky 2019 až 2027 na to počítá s částkou 800 milionů korun. VŠE od roku 2015 investovala do ubytovacích zařízení okolo 105 milionů a jejich další potřebná obnova by podle mluvčí Martiny Mlynářové mohla stát odhadem asi 600 milionů korun.

Česká zemědělská univerzita (ČZU) zatím udělala částečné renovace, které se týkaly především toalet a sprch. Všechny budovy kolejí ČZU byly před šesti až osmi lety zatepleny a mají vyměněná okna, komplexní vnitřní opravy mají ale ještě před sebou, sdělila ČTK mluvčí ČZU Jana Kašparová. Dosavadní rekonstrukce podle ní stály desítky milionů korun a další úpravy by mohly přijít na stovky milionů korun.

Zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích v posledních letech roste. Průměrná roční obsazenost ubytování na UK se zvýšila ze 72 procent v roce 2014 na loňských 89 procent. Letos škola očekává podobný, případně vyšší počet ubytovaných. Před začátkem akademického roku jsou kapacity v Praze podle zástupců škol zaplněné.

Rostoucí zájem si školy vysvětlují především zvýšením cen nájemného soukromých bytů, které část studentů využívala jako alternativu ke kolejím. Dalším důvodem může být podle Mlynářové z VŠE i nárůst počtu studentů ze zahraničí, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Mezi zrekonstruovanými a starými pokoji není na UK, ČVUT a ČZU cenový rozdíl. Cenu ovlivňuje spíše typ a velikost pokoje či lokalita ubytování. Jednolůžkový pokoj stál loni většinou kolem 4300 Kč za měsíc. Na VŠE jsou nové pokoje dražší než starší přibližně o 100 korun za lůžko a noc, na VŠCHT činí rozdíl v ceně asi deset procent.

Na obnovu vysokoškolských kolejí a menz by do roku 2027 mělo jít asi 2,5 miliardy korun z programu na infrastrukturu vysokých škol, který na začátku září schválila vláda. První z postupně vyhlašovaných výzev lze podle ministerstva školství očekávat koncem letošního roku.

Autor: 
Petra Kierová
Zdroj: 
ČTK