Datum zveřejnění: 
14. 9. 2018

Dne 11. září byl za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech odměněn cenou Architekt roku 2018 prof. Ing. Mgr. akad. arch. Petr Hájek z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Vyhlášení výsledků se konalo v Centru architektury a městského plánování v Praze. Cena se předává v rámci stavebního veletrhu For Arch a má tak zdůraznit úzkou profesní spojitost mezi stavebníkem a architektem.

K známým pracím prof. Petra Hájka patří například rekonstrukce Arcidiecézního muzea v Olomouci (HŠH), úpravy Jiřského náměstí na Pražském hradě (HŠH), revitalizace Zámeckého návrší v Litomyšli: Jízdárna, Kočárovna, Stan, Konírna, Stáj, zámecký park (HŠH), vzdělávací centrum Krkonošského národního parku KCEV , obnova teras Paláce Lucerna , rekonstrukce Vodárenské věže na Praze 7  nebo z nedávné doby rozšíření centra umění DOX+. V roce 2012 získal za projekt s názvem /anastomosis/ Cenu rektora ČVUT III. stupně za aplikaci výzkumu v praxi. Podle poroty je prof. Petr Hájek výrazný architekt střední generace i vlivný pedagog. Jeho realizace představují výjimečné počiny na poli architektury s přesahy i do jiných oborů. Na Hájkově tvorbě porotci ocenili, že reaguje na kontext, zároveň je svébytná a experimentální.

Hájek se narodil se v roce 1970 v Karlových Varech. Absolvoval studium na Fakultě architektury na ČVUT a Školu architektury na Akademii výtvarných umění. V roce 1998 založil společně s Tomášem Hradečným a Janem Šépkou architektonickou kancelář HŠH architekti nyní HXH a v roce 2009 vlastní architektonickou kancelář Petr Hájek ARCHITEKTI.

Zdroj: 
technickytydenik.cz