Datum zveřejnění: 
12. 9. 2018

V jak tristním stavu je Hlávkův most a jaké opravy ho čekají? To budou následujících šest měsíců zkoumat odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT. Bádání se dopravy dotkne jen okrajově, a to až v prosinci, sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. 

Hlávkův most, který byl vystavěn už v roce 1914, je dlouhé roky ve špatném stavu. Kdy započne jeho rekonstrukce, se zatím ale neví. Opravy totiž komplikuje fakt, že je památkově chráněn. Všechny zásahy tak musí město předběžně konzultovat s památkáři. Proto je důležitá diagnostika, která potrvá celých šest měsíců.

„Naším úkolem je informace, které získáme, co nejvíce a nejpodrobněji konzultovat s památkovou péčí i s projektantem. Existuje také projekt opravy, který nebyl památkáři zrovna vřele přijat,“ prozradil Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT. Nyní je most ve fázi série měření. 

Omezení dopravy

Zkoumání Hlávkova mostu by nemělo dopravu až do listopadu nikterak omezit. „V průběhu dynamických zkoušek nebudeme dopravu omezovat. Dojde k tomu jen v době statických zkoušek, a to jen částečně,“ sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Omezení se očekává až v průběhu prosince, případně ledna. Nikoliv však za plného provozu, nýbrž o víkendu nebo v nočních hodinách, kdy jsou silnice metropole méně vytížené. 

„Bude to probíhat podobně jako v prosinci, kdy jsme dělali zatěžovací zkoušky na deskách tramvajového pruhu,“ vysvětlovala Lišková, že není důvod k obavám z celkového uzavření mostu. Konkrétní termíny zatím známy nejsou. „Budeme je stanovovat až v průběhu listopadu,“ dodala.

Špatný stav mostu!

Dle Technické správy komunikací je most ve špatném stavu. Na stupnici od jedné do sedmi zaujímá Hlávkův most číslo pět. Část stavby se dokonce nachází ve velmi špatném stavu, tedy na čísle šest. Jde právě o přechodové desky, které se staticky zkoumaly v loňském prosinci. Sedmička by pak znamenala havarijní stav, kterému se snaží odborníci svou činností předejít. 

Zdroj: 
Blesk.cz