Datum zveřejnění: 
12. 9. 2018

Pod oblouky Hlávkova mostu právě probíhá podrobný průzkum, který má zjistit jeho technický stav a také to, jak ho nejlépe rekonstruovat. Práce zatím probíhají z pontonu na lodi pod mostem a z lešení, ale brzy ovlivní i dopravu na mostě.

Technická správa komunikací (TSK) společně s odborníky z Kloknerova ústavu ČVUT právě prověřuje stav Hlávkova mostu, který spojujícího Karlín a Holešovice.

Odborníci už osadili na most čidla zaznamenávající jeho pohyb a odebírají jeho vzorky.

„Měříme dlouhodobě teploty na různých místech konstrukce mostu a deformace jeho vybraných kloubů. Také odebíráme vzorky materiálu z konstrukce mostu, abychom je mohli v naší laboratoři důkladně prověřit, v jakém stavu se most nachází i v místech, která není možné kontrolovat pouhým pohledem,“ popsal ředitel Kloknerova ústavu ČVUT Jiří Kolísko. 

Již dříve TSK uvedlo, že je most na sedmibodové stupnici stavebního stavu na pátém místě, tedy ve špatném stavu. Jeho opravu navíc ztíží fakt, že je památkově chráněný.

Diagnostika zatím probíhá z lodi pod mostem a z lešení na ostrově Štvanice. Odborníci už brzy ale začnou s vrtáním sond do vozovky, pilířů  a do podloží. Práce proběhnou po etapách ještě letos v září a říjnu a lze očekávat, že bude na mostě omezena doprava.

„Na listopad plánujeme ještě dynamické zátěžové testy, které ale provoz na mostě neovlivní. Na přelomu roku pak budeme pokračovat statickými zkouškami, ty už si však z důvodu své náročnosti dočasná dopravní omezení vyžádají,“ doplňuje generální ředitel TSK Petr Smolka. 

Výsledky kontroly budou v červnu příštího roku. Jako další v řadě ke kontrole je Palackého most.Podobný podrobný průzkum již probíhá například na mostu Legií.

Zdroj: 
regiony.impuls.cz