Datum zveřejnění: 
12. 9. 2018

24. září od 14 hodin proběhne na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze prezentace nové soutěže nazvané Energetická olympiáda.




Samotná olympiáda bude zahájena 19. října. Soutěžící se během ní dozví důležité informace z energetiky, ať už se jedná o klasické zdroje elektrické energie, nebo o moderní technologie 21. století. Finále soutěže se uskuteční 16. listopadu v prostorách Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a také v Národní technické knihovně.

Olympiáda se bude týkat různých oblastí, jako je elektromobilita, energetický trh a obchodování s elektřinou, akumulace, obnovitelné a další alternativní zdroje energie, smart grids, energetický management, energetické úspory, budoucnost energetiky (jaderná energie vs. obnovitelné zdroje) a mnoho dalšího.

Na rozdíl od klasických olympiád bude probíhat školní kolo on-line, studenti budou pracovat ve skupinách a veškeré informace budou moci hledat na internetu. Velkou výhodou pro pedagogy tedy je, že není potřeba opravování testů a vykazování. Studenti zase mohou ukázat, jak dokáží pracovat s informacemi a používat vlastní myšlení. Nejlepší skupiny pak postoupí do finálového kola konané na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, kde budou zpracovávat a prezentovat případové studie z oblasti energetiky. Hlavní cenou je částka 50 tisíc korun a postup na Fakultu elektrotechnickou ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Soutěž organizuje společnost Energetická gramotnost, která se zabývá vzděláváním v oblasti energetiky. Iniciativa původně vznikla jako školní projekt studentů programu Elektrotechnika, energetika, management Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Zdroj: 
chip.cz