Datum zveřejnění: 
12. 9. 2018

Pražský magistrát společně s odborníky z Kloknerova ústavu ČVUT zkoumá od začátku září stav Hlávkova mostu. Tedy důležitou dopravní stavbu, která přes Štvanici propojuje Holešovice s Těšnovem a po níž vede severojižní magistrála.

Článek

Hlavní město připravuje způsob rekonstrukce mostu. Případný postup prací ale komplikuje fakt, že most je památkově chráněn. Všechny zamýšlené zásahy do mostu musí proto město konzultovat s památkáři. Pokud by Praha chtěla sejmout památkovou ochranu, trvalo by to několik let.

„Nejzazší variantou je razantní oprava mostu, která by spočívala ve výměně prostřední části mostovky,“ řekl pražský radní Petr Dolínek. Na opravu se Praha podle něj připravuje už několik let. Už je vydáno územní rozhodnutí a nyní se připravuje projektová dokumentace pro stavební povolení.

V září začaly konkrétní diagnostické práce, které mají určit, jak přesně most opravovat.

Podle letošní zprávy Technické správy komunikací je most ohodnocen stupněm 5 - špatný (třetí nejhorší na stupnici). Některé části jsou hodnoceny ještě horším, šestým stupněm. „Proběhne série dlouhodobých měření a zátěžových zkoušek. Na některých částech mostu budeme nanášet správkové materiály a nátěry,” upřesnil Jiří Kolísko z Kloknerova ústavu s tím, že měření začala v září.

Autor: 
Josef Mačí
Zdroj: 
seznam.cz