Datum zveřejnění: 
12. 9. 2018

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2018, získal architekt a pedagog Petr Hájek. K jeho známým pracím patří třeba rekonstrukce Arcidiecézního muzea v Olomouci, vzdělávací centrum Krkonošského národního parku nebo z nedávné doby rozšíření centra umění DOX. Čestné uznání poroty obdržela Dagmar Vernerová, která už téměř 20 let vydává ročenku Česká architektura.

Vyhlášení výsledků se konalo v Centru architektury a městského plánování v Praze. Cena se předává v rámci stavebního veletrhu For Arch, a má tak zdůraznit úzkou profesní spojitost mezi stavebníkem a architektem.

Podle poroty je Petr Hájek výrazný architekt střední generace i vlivný pedagog. Jeho realizace představují výjimečné počiny na poli architektury s přesahy i do jiných oborů. Na Hájkově tvorbě porotci ocenili, že reaguje na kontext, zároveň je svébytná a experimentální.

Architekt se dlouhodobě věnuje i urbanismu. Jako významná díla porotci připomněli zmíněné Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (2013), koncepci pavilonu na Benátském bienále (2016) nebo vítězný soutěžní návrh na rekonstrukci ostravských jatek na galerii (2017). V současnosti dokončil v Praze kromě dostavby centra DOX rekonstrukci vodárenské věže na Letné pro dům dětí a mládeže a mateřskou školu.

Hájka jako držitele ceny vybrala porota, v níž zasedli architekti Adam Gebrian, Josef Pleskot, Regina Loukotová, Marcela Steinbachová a vítězka loňského ročníku, umělkyně Kateřina Šedá, z pěti finalistů. Byli jimi ještě sdružení CBA, které tvoří Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal, architekti Zdeněk Fránek a Petr Hlaváček a studio Mjölk architekti.

Play Video
Play
Mute
Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream TypeLIVE
Remaining Time -0:00
 Playback Rate
1

Chapters

Chapters

descriptions off, selected

Descriptions

subtitles off, selected

Subtitles

captions settings, opens captions settings dialog
captions off, selected

CaptionsAudio Track
Fullscreen

This is a modal window.

Caption Settings Dialog
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.

Text
Color
White
Black
Red
Green
Blue
Yellow
Magenta
Cyan
Transparency
Opaque
Semi-Transparent

Background
Color
Black
White
Red
Green
Blue
Yellow
Magenta
Cyan
Transparency
Opaque
Semi-Transparent
Transparent

Window
Color
Black
White
Red
Green
Blue
Yellow
Magenta
Cyan
Transparency
Transparent
Semi-Transparent
Opaque

Font Size
50%
75%
100%
125%
150%
175%
200%
300%
400%
Text Edge Style
None
Raised
Depressed
Uniform
Dropshadow
Font Family
Proportional Sans-Serif
Monospace Sans-Serif
Proportional Serif
Monospace Serif
Casual
Script
Small Caps
DefaultsDone

Hájek se narodil se v roce 1970 v Karlových Varech. Absolvoval studium na Fakultě architektury na Českém vysokém učení a Školu architektury na Akademii výtvarných umění. V roce 1998 založil společně s Tomášem Hradečným a Janem Šépkou architektonickou kancelář HŠH architekti nyní HXH (kde je stále jednatelem) a v roce 2009 vlastní architektonickou kancelář Petr Hájek Architekti.

Za svou práci získal řadu ocenění, mimo jiné Grand Prix Obce architektů, Stavba roku, Cenu Klubu za starou Prahu, která se udílí za nejlepší novostavbu v historickém prostředí, a čtyřikrát měl českou nominaci na evropskou cenu Miese van der Rohe. Od roku 2004 působí jako pedagog na Fakultě architektury ČVUT v Praze, kde byl v roce 2017 jmenován profesorem. Od roku 2012 rovněž vede autorský ateliér architektury na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

V současné době navrhuje a realizuje projekty rekonstrukce kina Oko v Praze 7, astronomické observatoře hradu Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou, nebo Muzeum lanové dráhy v Peci pod Sněžkou.

Zdroj: 
tyden.cz