Datum zveřejnění: 
11. 9. 2018

Architektem roku 2018 byl v úterý večer vyhlášen Petr Hájek, autor současné podoby Horního náměstí v Olomouci nebo rozšíření pražského Centra současného umění DOX. Odborná porota čestný titul tradičně uděluje osobnosti, která se v uplynulých letech významně zasloužila o dobré jméno české architektury.

Porota ocenila Petra Hájka jako výrazného architekta střední generace i vlivného pedagoga. „Jeho realizace představují výjimečné počiny na poli architektury s přesahy i do jiných oborů. Tvorba reaguje na kontext, zároveň je svébytná a experimentální. Věnuje se nejen projektům jednotlivých staveb, ale dlouhodobě i urbanismu,“ uvedli porotci. 

Mezi jeho nejvýraznější díla patří úpravy Horního náměstí v Olomouci (2001), Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (2013), koncepci pavilonu na Benátském bienále (2016), nebo vítězný soutěžní návrh na rekonstrukci ostravských jatek na galerii (2017).

V nedávné době dokončil dostavbu pražského Centra současného umění DOX nebo rekonstrukci vodárenské věže na Letné pro dům dětí a mládeže a mateřskou školu.

Za cenou Miese van der Roheho

Petr Hájek se narodil v roce 1970 v Karlových Varech. Absolvoval studium na Fakultě architektury na Českém vysokém učení v Praze a Školu architektury na Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1998 založil společně s Tomášem Hradečným a Janem Šépkou architektonickou kancelář HŠH architekti, nyní HXH (kde je stále jednatelem) a v roce 2009 vlastní architektonickou kancelář Petr Hájek Architekti.

Architektem roku se stal Petr Hájek

Od roku 2004 působí jako pedagog na Fakultě architektury ČVUT v Praze, kde byl v roce 2017 jmenován profesorem. Od roku 2012 rovněž vede autorský ateliér architektury na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Za svou práci získal řadu prestižních ocenění, mimo jiné Grand prix Obce architektů, Cenu Klubu za starou Prahu nebo několik nominací na evropskou cenu Miese van der Rohe.

Vyhlášení výsledků desátého ročníku Architekta roku se konalo v úterý večer v prostorách Camp (Centrum architektury a městského plánování) v Praze. Cena se předává během stavebního veletrhu For Arch, aby zdůraznila úzkou spojitost mezi stavebníkem a architektem.

Finalisty letošního ročníku byli kromě vítězného Hájka architekti Zdeněk Fránek a Petr Hlaváček, sdružení CBA, které tvoří Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal, a studio Mjölk architekti.

Cenu vypisuje společnost ABF, která chce upozornit na význam role architektů pro kvalitu života a kulturní rozvoj společnosti.

Vloni zaujala „sociální architektura“

V porotě zasedli architekti Adam Gebrian, Josef Pleskot, Regina Loukotová, Marcela Steinbachová a vítězka loňského ročníku, umělkyně Kateřina Šedá. Posuzovali celkem 16 nominací, mezi nimiž se kromě finalistů objevili Emil Přikryl, Martin Rajniš, Marek Štěpán, David Kraus, Leoš Válka nebo Roman Koucký. Jedná se hlavně o projektující architekty, ale i teoretiky, kurátory, vydavatele, pedagogy a další podporovatele architektury.

Architektem roku je Kateřina Šedá za „to, co není architektura“

Cenu totiž nemusí vždy dostat aktivní architekt, loňská laureátka Kateřina Šedá se zabývá tím, co se označuje jako „sociální architektura“. Zaměřuje se na práci s lidmi, ve svých projektech zaměstnává desítky i stovky osob. Porota její ocenění odůvodnila tím, že smyslem architektury je poskytovat prostorový rámec pro nejrůznější projevy života.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz