Datum zveřejnění: 
9. 9. 2018

Jsou to stavby, které vznikly v posledních pěti letech a teprve se dostávají do povědomí lidí. Představujeme čtyři nové pražské stavby, jejichž architektonické řešení stojí za pozornost. Průvodce po jednotlivých stavbách nám dělali jejich architekti.
Když na Národní třídě procházíte kolem Kaňkova domu nebo paláce Dunaj, nemůžete si nevšimnout budovy s názvem DRN. Temnou fasádu lemují terasy s rostlinami a několik pater pokrývá zvlněná mříž. Když pak vejdete do veřejně přístupného dvora, uvidíte, jak se moderní architektura rozpíná nad tou barokní. Novostavba je totiž napojená na Schönkirchovský palác a právě prolínání nového a starého světa se zde objevuje na různých místech. Projekt polyfunkčního domu s prostorem například pro obchody, restauraci, kavárnu nebo kanceláře se dokončil minulý rok. Budovou nás provedl její autor, architekt Stanislav Fiala.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky
Na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích stojí od roku 2016 Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky. Tento vysokoškolský ústav ČVUT v Praze tvoří dvě budovy – novostavba označovaná jako budova A a budova B, která vznikla rekonstrukcí bývalé technické menzy. Nachází se zde přes tisíc různých místností, například laboratoře, posluchárny nebo vědecká pracoviště. Stavbu nepřehlédnete. Několik pater novostavby má totiž dvojitou fasádu, kdy vnitřní skleněné stěně předchází vnější folie ETFE. Stavba získala Grand Prix Architektů 2017 v kategorii novostavba, byla nominovaná na Českou cenu za architekturu 2017 a Stavbu roku 2017. Stavbou nás provedl její autor, architekt Petr Franta.

Visionary
Půdorys připomínající tvar písmene H, venkovní pobytové plochy se zelení na mnoha místech včetně skleněné fasády a běžecká dráha na střeše – tak bychom mohli ve zkratce popsat Visionary, stavbu, která se letos dostavila v Holešovicích v Praze. Administrativní budova bude v parteru doplněna například o obchodní jednotky nebo restauraci. Budovou nás provedl architekt Jan Hofman, který se na projektu podílel.

Nová Koulka
Vila Nová Koulka na pražském Smíchově zaujme, ať už k ní přijdete odkudkoliv. Stojí totiž na úpatí svahu, což se projevilo v její architektuře, například kaskádovitým řazením nepravidelných hmot na sebe. Stavba dostala svůj název podle nedaleké památkově chráněné usedlosti Koulka. Přídavné jméno nová pak podle toho, že byla dokončená v roce 2016. Kromě bytů je v nižších částech domu prostor pro ateliéry. Budovou nás provedl její autor, architekt Milan Kopeček.

 

Zdroj: 
rozhlas.cz