Datum zveřejnění: 
7. 9. 2018

Vizitka bývalého rektora ČVUT Petra Konvalinky (57), kterého Rada pro výzkum, vývoj a inovace navrhne vládě ke jmenování na pozici předsedy Technologické agentury ČR:

- Rektorem ČVUT byl profesor Konvalinka od února 2014 do letošního ledna, kdy jej porazil ve volbě jaderný fyzik Vojtěch Petráček, nad kterým Konvalinka zvítězil ve volbách rektora v roce 2013.

- S Konvalinkou měla v poslední době jeho mandátu část akademiků spor. Vyčítali mu špatný způsob komunikace a nedůvěryhodnost, on si zase stěžoval na spolupráci s některými děkany. Část akademických senátorů se ho pokusila dvakrát neúspěšně odvolat. Jednou kvůli spolupráci s poradcem Miroslavem Elfmarkem, který byl později odsouzen za podvod, a podruhé kvůli vyčerpání finančních rezerv školy. Konvalinka obě hlasování ustál.

- Přes osm let byl předsedou Akademického senátu Českého vysokého učení technického, v roce 2009 neúspěšně kandidoval na děkana stavební fakulty a je vedoucím Experimentálního centra Fakulty stavební.

- Narodil se 18. října 1960 v Mostě. Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v oboru konstrukce a dopravní stavby (1984) a absolvoval také kurz na Českém báňském úřadu a pracoval ve Výzkumném ústavu hnědého uhlí v Mostě, kde byl technickým vedoucím odstřelu stavebních konstrukcí.

- Následně začal působit na své fakultě, nejdříve jako asistent, v roce 1994 získal doktorský titul, v roce 2002 byl jmenován docentem na Katedře stavební mechaniky na Fakultě stavební ČVUT a v roce 2008 byl jmenován profesorem v oboru Teorie stavebních konstrukcí a materiálů.

- Je autorem pěti skript a dvou desítek prestižních publikací a více než 250 příspěvků v časopisech nebo ve sbornících z odborných konferencí.

- Vedle akademické práce se svému oboru věnoval i prakticky. Je spoluautorem patentů, autorizovaným inženýrem v oboru statistika a dynamika konstrukcí a spoluautorem několika staveb. V Česku jsou to například rozhledna Kadlín či lávka pro pěší v Berouně. V zahraničí je podepsán pod návrhem tří mostů na dálnici mezi Gatwickem a Londýnem.

- Technologická agentura České republiky (TAČR) začala působit od roku 2009. Je organizační složkou státu a správcem rozpočtové kapitoly. Její hlavní úlohou je zabezpečit přípravu a realizaci programů aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací, poskytovat účelovou podporu na řešení projektů v rámci těchto programů a tím přispívat ke zvyšování konkurenceschopnosti a k hospodářskému růstu České republiky. Mezi její další úkoly patří podpora spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a podnikatelskou sférou. Loni vynaložila částku téměř 2,8 miliardy korun.

Zdroj: 
ČTK