Datum zveřejnění: 
5. 9. 2018

Pražský magistrát podpoří začínající podnikatele celkem 480 miliony korun v rámci projektu Pražský voucher. Peníze jsou určeny hlavně malým a středním podnikům, další kolo příjmu žádostí odstartuje už v říjnu. iDNES.cz vysílá konferenci, kde Praha projekt představuje.

Na konferenci vystoupí primátorka Adriana Krnáčová, rektor ČVUT Vojtěch Petráček, viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, šéf CzechTrade Radomil Doležal nebo Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků. 
Předností Pražského voucheru je dostupnost, pravděpodobnost získání financí je vyšší než v jiných dotačních či grantových programech pro podnikatele. Dotace navíc pokrývá až 75 procent nákladů. Byrokracie spojená s žádostí je minimální – stačí elektronicky vyplnit několik krátkých formulářů. 
"Jsem velice ráda, že se nám podařilo uvést tento projekt, který má za cíl podpořit začínající podnikatele, a hlavně, že se nám podařilo získat finanční prostředky z evropských fondů právě pro hlavní město. Tyto peníze by měly pomoci opět zlepšit povědomí o českých firmách a zajistit jim potřebné peníze do začátku," uvedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová. 
Druhé kolo výzev na příjem žádostí odstartuje v říjnu, uveřejněny budou na prazskyvoucher.cz. "S největší pravděpodobností půjde o poslední vlnu výzev. Zájem žadatelů byl totiž v prvním kole až nečekaně veliký. Očekáváme, že zbývající finanční prostředky v druhém kole rozdáme. Podnikatelům doporučuji neotálet," řekl ředitel odboru projektového řízení magistrátu Jan Dobrovský. 
Žádat o podporu mohou malé a střední podniky zaměstnávající méně než 250 lidí a s obratem nepřesahujícím 50 milionů eur ročně. Další podmínkou je sídlo v hlavním městě. Podpora je přidělována na služby, které podnikatelé často z úsporných důvodů opomíjejí – inovační aktivity, rozvoj vlastních zkušeností, získání zahraničního know-how a investorů, účast na zahraničních veletrzích. 
Pražský voucher je spolufinancován z evropských fondů. Podpora má formu zpětně proplácených dotací a pohybuje se od 75 tisíc do dvou milionů korun na projekt. Povinností žadatele je spolufinancování ve výši 25 procent u projektů do 500 tisíc korun a 50 procent u projektů nad 500 tisíc korun.      

Zdroj: 
24zpravy.com