Datum zveřejnění: 
5. 9. 2018

Tančící roboty, samořídicí auta i to, jak jsou technologie krátké na psí čich, mohou vidět návštěvníci Festivalu vědy. Ten se koná právě dnes na Vítězném náměstí a v přilehlé Technické ulici.

Vysoké školy, Akademie věd, volnočasové instituce a soukromé firmy připravily celkem 102 populárně naučných expozic. Především dětští návštěvníci se seznámí s nejrůznějšími odvětvími techniky, medicíny a potravinářství. "Na Festivalu vědy si můžete na vědu doslova sáhnout, a zjistit tak, že má rozmanité podoby a využití. Chtěli bychom také pomoci v rozhodování všem, kteří si vybírají zaměření budoucího studia," uvedla za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy.
Letošní téma akce zní Technologie hýbou světem. Návštěvníci proto mohou vidět, jak se roboti učí lidské pohyby a jak jim jde mazurka. Samořídicí auto předvede, jak parkuje. K vyzkoušení budou na místě dětské elektromotorky i elektromobil.

ČVUT PŘEDSTAVÍ ROBOTY VŠEHO DRUHU

"České vysoké učení technické v Praze připravilo pro letošní ročník mnoho novinek – na speciální řezačce si vyzkoušíte projektovat vodní kanál,,ozoboti' předvedou, jak umí rozeznávat obličeje, vyzkoušíte si, jak se ovládá roboruka, a detektor lži vás přesvědčí o tom, že nemůže být ovlivňován vědomě," přiblížila program Irena Krumlová z domu dětí a mládeže. Koho zajímá svět zpravodajství a televize, neměl by minout stanoviště Fakulty sociálních věd. V mobilním studiu si mohou zájemci vyzkoušet moderování zpravodajství a práci se čtecím zařízením. Ve stánku České televize se dozvědí, jak funguje elektronická tužka, a s její pomocí zanalyzují sportovní přenos.

UV KAMEROU POD KŮŽI

Co se děje pod kůží při opalování, zjistí návštěvníci expozice 3. lékařské fakulty. Pomocí speciální UV kamery, která vidí víc než lidské oko, si mohou nechat vyšetřit kůži a odnést si domů její detailní fotografii. "Příběh krve" odvyprávějí zájemcům pracovníci Ústavu krevní transfuze. Prohlédnete si, jak pod mikroskopem vypadají zdravé bílé a červené krvinky a krevní destička a jak se změní při leukémii," doplnila Krumlová. U stánku společnosti Liferescue se děti naučí poskytnout první pomoc například při krvácení či zástavě krevního oběhu. Odborníci je zasvětí i do práce s defibrilátorem.
Více než stovka stánků bude dnes otevřena do 18 hodin.

---

Deset nejzajímavějších stanovišť festivalu vědy

TANČÍCÍ ROBOTI Fakulta strojní ČVUT » 3D tištění roboti ovládají nejen lidské pohyby, ale zatančí i mazurku

KOUZLENÍ S WITCHES Fakulta elektrotechnická ČVUT » hravá výuka algoritmického myšlení s ozoboty » experiment rozpoznávání obličejů ozoboty

DETEKTOR LŽI Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT » zájemci si mohou vyzkoušet, zda obelžou detektor lži

SAMOŘÍDICÍ AUTA Valeo » ukázky parkování samořídicího vozu

TELEVIZNÍ STUDIO Fakulta sociálních věd – Univerzita Karlova » zájemci si mohou vyzkoušet práci moderátora zpráv a otestovat čtecí zařízení

POHLED POD KŮŽI 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy » co se děje pod kůží při opalování » vyšetření kůže UV kamerou

PRAHOU KŘÍŽEM KRÁŽEM Dopravní podnik hl. m. Prahy » jízda na tramvajovém trenažéru s funkčními ovládacími prvky

AMAROUNY, NEBO POTRAVINY BUDOUCNOSTI? Molekulární catering » potraviny v podobě seriálových amarounů » ukázky molekulární gastronomie (hovězí vývar v podobě špaget, volské oko z kokosu a pomeranče, jedlá hlína, kouřící nápoj)

NEJCITLIVĚJŠÍ DETEKTOR – PSÍ ČENICH Celní úřad pro hl. m. Prahu » cvičení psi předvedou, jak dokážou odhalit drogy, cigarety a výbušniny » laserový střelecký trenažér

DĚTŠTÍ ZÁCHRANÁŘI Liferescue » výuka poskytnutí první pomoci, oživování, práce s defibrilátorem » děti po složení zkoušky obdrží průkaz Dětského záchranáře       

Autor: 
EVA BRENDLOVÁ
Zdroj: 
Pražský deník