Datum zveřejnění: 
5. 9. 2018

V pražských Dejvicích se dnes uskuteční šestý ročník Festivalu vědy. Představí se na něm více než 70 vystavovatelů. Na zelené ploše na Vítězném náměstí, v Technické ulici a v Národní technické knihovně nabídnou své expozice Akademie věd ČR, vysoké školy, volnočasové instituce a firmy. Kompletní program je na webových stránkách festivalu.

Exkurze do různých vědních oborů připravilo deset ústavů AV ČR. Zájemci si budou moci vyzkoušet například fotografování a vyvolání fotografií klasickou mokrou cestou, pěstování biomasy z odpadních materiálů nebo zjistit, co jsou to urychlovače. Fyzikální ústav zase předvede mlžnou komoru, v níž lze vidět dráhy protonů, i lasery jako unikátní zdroje světla. Ve stánku Astronomického ústavu bude možné zhlédnout, jak sestavit kosmickou sondu a jak vypadá Slunce.

Molekulární gastronomové připraví amarouny, které proslavil seriál Návštěvníci. Propojí chemické a fyzikální poznatky s přípravou pokrmů, takže z hovězího vývaru vzniknou třeba špagety s chutí hovězí polévky.

Návštěvníci se také budou moci na chvíli stát řidičem tramvaje na trenažéru pražského dopravního podniku nebo sportovním analytikem za pomoci elektronické tužky České televize.

Loni Festival vědy navštívilo 15 tisíc lidí, vstup na akci i doprovodný program je zdarma.

Zdroj: 
ČTK