Datum zveřejnění: 
1. 9. 2018

Ačkoliv o studium technických oborů není v Česku v poslední době velký zájem, studenti takto zaměřených vysokých škol sklízejí úspěchy, o kterých je slyšet i v zahraničí. Tým Alquist složený ze studentů Českého vysokého učení technického (ČVUT) si jeden takový připsal, když z prvního místa postoupil již podruhé do finále soutěže Alexa Prize pořádané Amazonem. V ní jde o vytvoření nejlepší umělé konverzační inteligence a její účastníci si rozdělí více než 3,5 milionu dolarů.

Ve finále se Alquist potká se dvěma dalšími univerzitami. Tým pod vedením Jana Šedivého, ve složení Jan Pichl (který se letos umístil v anketě 30 pod 30 českého Forbesu), Petr Marek, Jakub Konrád, Martin Matulík a Petr Lorenc, tak porazil zbylých sedm soutěžících univerzit. Jejich úkolem bylo vytvořit umělou inteligenci, která je schopna prostřednictvím zařízení Amazon Echo vést s člověkem plynulou konverzaci na všemožná populární témata.

Hodnocení v semifinálovém kole probíhalo mezi 2. červencem a 15. srpnem a jednotlivé boty hodnotili samotní uživatelé Amazon Alexa, kteří používali prosté hodnocení od jedné do pěti hvězdiček. Jen mezi těmito dny tedy proběhly s Alquistem desítky tisíc hovorů.

Již teď je jasné, že tým Alquist neodejde s prázdnou. Každý z celkově osmi vybraných týmů totiž od Amazonu dostal grand ve výši 250 tisíc dolarů (přes 5,5 milionu korun), přičemž třetí nejlepší umělá inteligence bude odměněna 50 tisíci dolary, druhá 100 tisíci dolary a první 500 tisíci dolary. Zároveň si vítězný tým může přijít na další milion dolarů, pokud jejich AI dokáže splnit hlavní výzvu: bezproblémově a zábavně si 20 minut povídat s člověkem při hodnocení 4 z 5 hvězdiček. Oficiální vyhlášení proběhne v listopadu v Las Vegas na konferenci re:Invent.

Minulý rok se tým Alquist ve složení Jan Pichl, Petr Marek, Martin Matulík, Jakub Konrád a Hoang Long Nguyen umístil na druhé příčce ze všech 12 soutěžících univerzit a nechal za sebou takové univerzity jako Princeton, MIT nebo Berkeley. Tehdy si členové týmu rozdělili 100 tisíc dolarů, tedy přes 2,2 milionu korun.

Nejedná se však o jediné pole, kde studenti ČVUT uspěli. Například jiný tým z této školy, konkrétně ve složení Marek Novák, Tomáš Pikous a Barbora Suchanová, navrhl zhruba před rokem inovativní glukometr o velikosti platební karty, se kterým vyhrál soutěž Microsoftu a odnesl si v přepočtu 5,5 milionu korun.

Umělá inteligence i na VUT

Na Vysokém učením technickém v Brně, které je již tradičně považováno za největšího konkurenta ČVUT, vědci také pracují s umělou inteligencí, avšak mnohdy se jedná o roboty, kteří jsou na rozdíl od softwarového počinu z ČVUT fyzickými přístroji. Je to ostatně jen pár dní, co tamní tým pod vedením profesora Luďka Žaluda úspěšně otestoval robotický systém ATEROS, který na základě umělé inteligence sám zmapuje krajinou zamořenou radiací.

Zdroj: 
czechcrunch.cz