Datum zveřejnění: 
30. 8. 2018

Nejhůř bylo minulý pátek. Víkendový déšť sice situaci na tocích v povodí Odry zlepšil, ale teď už jeho vliv opět není znát. Nedostatek pitné vody díky naplněnosti přehrad sice nehrozí, v listopadu se ale mohou objevit omezení v odběru vody pro průmysl.

„Nejhorší situace panuje v povodí horní Odry po Ostravu, v povodí horní Opavy, špatná je na Moravici nad Slezskou Hartou a zhoršuje se i na řece Olši,“ uvedl technický ředitel Povodí Odry Petr Březina.

Upřesnil, že minimální průtoky vyvrcholily minulý pátek, kdy Odra v Ostravě-Svinově nedosahovala ani tří procent průměrného srpnového průtoku. „Jsme pod hranicí sucha. Odrou ve Svinově protékalo 200 litrů za sekundu. Z celého velkého povodí,“ dodal Březina.

Deficit v řekách vyrovnávají přehrady

O víkendu sice pršelo, stačily však jen tři dny, aby se situace vrátila do předchozí mizérie. Některé menší toky, například říčka Hvozdnice na Opavsku či Kočovskı potok na Bruntálsku, zcela vysychají.

Moravskoslezský kraj je na povrchových vodách závislý, vždyť 90 procent spotřeby vody teče z těchto zdrojů. „U obyvatelstva se jedná o zhruba milion lidí se spotřebou asi 60 milionů kubíků pitné vody za rok. Průmysl je téměř výhradně zásobován z povrchovıch zdrojů a jde také o množství kolem 60 milionů kubíků za rok,“ vyčíslil generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Deficit vyrovnává voda v přehradách. Všechny, s vıjimkou Šance, jež je po rekonstrukci, jsou naplněné nad 90 procent zásobního objemu a zlepšují průtoky v řekách pod sebou. Například do Slezské Harty přitéká 500 litrů za sekundu, pod nádrží Kružberk však do Moravice míří 1 500 litrů, což se projevuje i na Opavě a Odře.

Omezení dodávek vody nehrozí. Zatím

„Přehrady jsou jediným technickım opatřením, jež dokáže eliminovat negativní účinky sucha a povodní,“ dodal Pagáč. Povodí Odry zároveň kontroluje odběratele vody a vyžaduje po nich ponechání stanoveného množství vody v řece.

„Chápeme, že zvláště majitelé rybníků jsou pod tlakem. Ale pokud někdo odebere vodu nad povolený limit, projeví se to i na dvacetikilometrovém úseku, hrozí například hygienické potíže,“ řekl Březina. Kontrolou už prošlo 45 míst, nedostatky lidé z Povodí Odry zaznamenali ve 4 případech.

Díky naplněnosti vodních nádrží v kraji nehrozí žádná omezení týkající se dodávek pitné vody. V současné době se nepočítá ani s omezením pro průmysl. „Pokud ale bude sucho pokračovat, nejdříve v listopadu bychom museli s odběrateli v průmyslu jednat o prvních opatřeních,“ řekl Březina.

V západní části kraje pršelo mnohem méně

Dodal, že kraj se nachází na pomyslné hranici. Západ Evropy trpí suchem, zatímco země na východ nikoliv. „Beskydy patří ještě k části východní a prší tam. Za Odrou je ale situace úplně jiná, v podhůří Jeseníků jsou srážky násobně nižší,“ řekl.

Míra sucha rok od roku roste a podnik si nechává ověřit, kolik vody jsou nádrže v takových podmínkách schopné poskytnout.

„Na ČVUT připravujeme studii, která umožní aktualizovat manipulační řád vodohospodářské soustavy povodí Odry za maximálního využití současné úrovně poznání,“ nastínil Pavel Fošumpaur z ČVUT v Praze, s nímž Povodí Odry spolupracuje.

Zdroj: 
24zpravy.com