Datum zveřejnění: 
30. 8. 2018

Zhruba tři desítky studentek středních škol se minulý týden účastnily Letní školy IT (informačních technologií), kterou pořádala nezisková organizace Czechitas společně s ČVUT v Praze. Cílem letní školy je přilákat ke studiu informačních technologií co nejvíce žen.
Letní škola fungovala jako týdenní tábor. Hlavní program se konal na Fakultě informačních technologií ČVUT, jeden den na fakultě elektrotechnické. Dívky se mohly seznámit s různými grafickými programy, řadou různých IT technologií, včetně robotů, a s tím, jak mohou vytvářet web. Večerní program nabízel exkurze ve firmách a přednášky úspěšných vývojářek. Na letní školu se přihlásilo 35 děvčat z celé republiky. K účasti jim stačila jen základní digitální dovednost.
Czechitas pořádá letní školy pravidelně s informatickými fakultami v Praze a Brně. »Dnes studuje
na informatických fakultách pouze 15 procent žen a my bychom chtěli dohnat západní, ale i východní země, kde je tento podíl dokonce třetinový,
« řekla ředitelka a zakladatelka organizace Czechitas Dita Přikrylová. Důležité je podle ní ukázat středoškolačkám, že IT je kreativní, zábavný a perspektivní obor, který si mohou vybrat ke studiu i ony.      

Zdroj: 
Haló noviny