Datum zveřejnění: 
28. 8. 2018

Každoroční konference Institutu pro památky a kulturu, o.p.s., se uskuteční ve dnech 7. až 9. listopadu 2018 v továrně Mastných v Lomnici nad Popelkou. Setkání se bude konat pod záštitou Ministerstva kultury.
Textilnictví se historicky řadí mezi nejvýznamnější součásti tuzemského průmyslu. V procesu průmyslové revoluce byla ruční výroba přenesena do soustředěných a specializovaných velkovýroben. Od 19. století vznikla v českých zemích řada mechanických tkalcoven, přádelen i jiných výrobních budov. Textilní továrny představují významnou součást našeho stavebního fondu. Primárně výrobní stavby mají často velmi výrazné architektonické i urbanistické hodnoty. Jejich podoba je trvalým svědectvím vývoje textilních technologií.
Většina těchto budov se využívala až do konce 20. století, kdy však byla v souvislosti se socioekonomickou proměnou společnosti výroba v nich často zastavena. Textilky byly postupně opouštěny a přestaly se využívat. Jejich specifická stavební podoba tvoří komplikované předpoklady pro obnovu a hledání nového využívání. Řada demolic architektonicky zajímavých areálů na přelomu 20. a 21. století dokazuje, že téma nového využívání tak důležitého prvku průmyslového dědictví je v ČR stále nedostatečně komunikováno a mělo by být důležitým tématem odborné i veřejné diskuse.
Již 11. ročník konference se bude zabývat možnostmi obnovy a využívání textilních továren. Na 7. listopadu jsou v rámci regionálního bloku plánovány např. přednášky Frýdlantsko – od mlýnů k továrnám od Mgr. Petra Freiwilliga, Ph. D., z Národního památkového ústavu, Liberecko – komíny jako svědkové úspěchu a prosperity od Ing. Martina Vonky, Ph. D., a Mgr. Michala Horáčka z Fakulty stavební ČVUT v Praze nebo přednáška Lomnice nad Popelkou – historie továrny Mastných od Mgr. Dany Grabcové z Ústavu historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice.
Během hlavního konferenčního dne 8. listopadu zazní např. odborné přednášky Stavební vývoj textilních továren od 18. do 20. století a příklady úspěšných konverzí ze zahraničí od prof. Ing. arch. Tomáše Šenbergra z Fakulty stavební ČVUT v Praze, Stavební dokumentace k textilním továrnám a její uložení od Mgr. Michala Horáčka z Ústavu hospodářských a sociálních dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze či Textilní továrny z pohledu památkové péče od Mgr. Michaely Ryškové z Národního památkového ústavu. V druhé části budou uvedeny příklady dobré praxe obnovy a nového využívání textilek. Na 9. listopadu se plánují prohlídky textilních továren v Libereckém kraji s výkladem Mgr. Lukáše Berana, Ph. D.
Setkání je určeno všem zájemcům o dějiny, současnost, ale také budoucnost textilek a nabízí příležitost k výměně názorů i zkušeností při jejich obnově a využívání. Je určeno pro projektanty, zástupce obcí a krajů, pracovníky památkové péče a samozřejmě i pro majitele textilních továren. Akce je zařazena do akreditovaných vzdělávacích programů celoživotního vzdělávání ČKAIT.

Zdroj: 
Stavebnictví