Datum zveřejnění: 
24. 8. 2018

Parkování trápí 9 z 10 motoristů v metropoli. Více než polovina Pražanů přiznala, že vědomě porušila předpisy, aby mohla v hlavním městě zaparkovat. Některé městské části zavedou nebo rozšíří modré zóny, aby ochránily své rezidenty. Podle ČVUT je tento postup nefunkční, protože se vydá více parkovacích oprávnění, než je ve skutečnosti reálných míst. Velký počet automobilů a nedostatek parkovacích míst. To jsou nejčastější důvody, které nutí řidiče v Praze porušovat pravidla.

Velký počet automobilů a nedostatek parkovacích míst. To jsou nejčastější důvody, které nutí řidiče v Praze porušovat pravidla.

"Desetina lidí porušuje dopravní předpisy, které se týkají parkování, několikrát týdně. Další pětina lidí je nucena alespoň několikrát do měsíce zaparkovat v modrých zónách bez parkovacího oprávnění, nebo se snaží využít různé kličky a parkují těsně za modrou zónou a doufají, že se tak vyhnou pokutě a podobně," řekla Gabriela Šamanová, analytička společnosti STEM/MARK. 

Jaká je situace s parkováním v naší metropoli jsme se zeptali i samotných řidičů. 

anketa

Podle interního výzkumu společnosti Uber a ČVUT by situaci pomohla zmírnit větší obsazenost osobních vozů, ale také větší využití MHD a jízdních kol. 

"Auta jsou zoufale neobsazená. To znamená, že v autě je průměrně 1,2 člověka," řekla Miroslava Jozová, tisková mluvčí přepravní společnosti. 

ČVUT dále doporučuje hlavnímu městu postavit více parkovišť P+R a zároveň sladit zavádění modrých zón v rámci celé metropole. Např. v Praze 10, kde ještě nejsou zavedeny zóny parkování, mají rezidenti problém najít volné místo před svým domem. 

"Pomezí Prahy 2 a Prahy 10 je skutečně problematické, protože lidé, kteří žijí na Praze 10 nemusí mít parkovací oprávnění, nicméně lidé ze sousedních MČ parkují před jejich domy a oni stejně zaparkovat nemohou," řekla Miroslava Jozová.

Podle průzkumu stráví Pražané parkováním kolem 15 minut a v centru až dvojnásobek. Za nejméně ohleduplné řidiče jsou považováni majitelé vozů SUV a limuzín, kteří zabírají více místa na parkování. Mezi majiteli aut tak dochází i k potyčkám.

"Dvě pětiny Pražanů se kvůli parkování dostaly do konfliktu s jiným řidičem a 8% lidí uvedlo, že dokonce do potyčky," řekla Gabriela Šamanová.

Situaci s parkováním zhoršuje i fakt, že některé MČ vydávají více parkovacích karet, než je ve skutečnosti reálných míst.

 

Autor: 
David Wilczek
Zdroj: 
prahatv.eu