Datum zveřejnění: 
24. 8. 2018

Největší východočeská metropole chystá dopravní revoluci. V plánu je inteligentní dopravní systém, který zajistí plynulou dopravu především na strategických dopravních uzlech.

Nové semafory, datové sítě, senzory či moderní technologie pro řízení dopravy v reálném čase. To jsou prvky nového inteligentního dopravního systému, jehož instalace by měla být zahájena v roce 2020.

„Výhoda je především v tom, že budeme vědět o tom, jak se doprava chová ve městě. To znamená, že bude možné ji nějakým způsobem řídit, informovat o tom, co se děje, zajistit větší průjezdnost komunikací, plynulost dopravy, bezpečnost a vlastně umravnit řidiče,” vyjmenoval přínosy Vladimír Faltus z Fakulty dopravní ČVUT.

Inteligentní dopravní systém se bude týkat zhruba padesáti semaforem řízených křižovatek ve městě. Systém navíc umožní bezpečný průjezd linek městské hromadné dopravy nebo složek IZS. Zároveň bude na vybraných místech připravený na možnost kontroly dodržování rychlosti nebo jízdy na červenou.

Stacionární radary jsou plánovány v ulicích Pražská, Úprkova, Lhotecká, Pouchovská, Zborovská a třída SNP. S úsekovým měřením se počítá v ulicích A. Dvořáka a Koutníkova, průjezd na červenou budou sledovat detektory na křižovatkách v Rašínově a Okružní ulici.

„Inteligentní dopravní systém je jedna z největších investic v rámci ITI ve spolupráci s Pardubicemi. Proinvestovat plánujeme až 305 milionů, z čehož 212 milionů bude hrazeno z dotačních zdrojů. Samozřejmě by mělo dojít až k třiceti procentnímu zlepšení plynulosti dopravy,” říká náměstek primátora Jindřich Vedlich.

V současné době je inteligentní dopravní systém záležitostí celé řady evropských měst včetně Prahy, Brna nebo Ostravy.

 

Autor: 
Helena Pondělíčková
Zdroj: 
vzpravy.cz