Datum zveřejnění: 
22. 8. 2018

Zhruba tři desítky studentek středních škol se tento týden účastní Letní školy IT, kterou pořádá nezisková organizace Czechitas společně s Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT). Dívky se učí programovat nebo vytvářet webové stránky. Dnes je čeká program s legoroboty, kde mohou své dovednosti předvést novinářům, uvedla v tiskové zprávě mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Cílem letní školy je přilákat ke studiu informačních technologií co nejvíce žen.

Letní škola funguje jako týdenní tábor s pevným programem od 8:00 do 20:00. Hlavní program se koná na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze, jeden den je na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Dívky se mohou seznámit s různými grafickými programy, řadou různých IT technologií včetně robotů a s tím, jak mohou vytvářet web. Večerní program letní školy nabízí exkurze ve firmách a přednášky úspěšných vývojářek.

Na letní školu se přihlásilo 35 děvčat z celé republiky. K účasti jim stačí jen základní digitální dovednosti, sdělila Vondráková.

Nezisková organizace Czechitas pořádá letní školy pravidelně s informatickými fakultami v Praze a Brně. Jejich cílem je přilákat k IT více žen. "Dnes studuje na informatických fakultách pouze 15 procent žen a my bychom chtěli dohnat západní, ale i východní země, kde je tento podíl dokonce třetinový," řekla ředitelka a zakladatelka organizace Czechitas Dita Přikrylová. Důležité je podle ní ukázat středoškolačkám, že IT je kreativní, zábavný a perspektivní obor, který si mohou vybrat ke studiu i ony.

Zdroj: 
ČTK