Datum zveřejnění: 
22. 8. 2018

Nedávno zveřejněné žebříčky a hodnocení ukazují, jak jsou na tom české vysoké školy v porovnání se zbytkem světa. Zatímco v hodnocení jednotlivých vysokých škol se Univerzita Karlova jako nejlepší česká instituce umísťuje tradičně ve třetí stovce, český vysokoškolský systém si od roku 2016 mírně pohoršil a je na 27. místě. Na portálu Youradio News o tom hovořil Aleš Vlk z portálu Vědavýzkum.cz.

Nově zveřejněný žebříček vysokých škol Academic Ranking of World Universities (ARWU), který vydává společnost ShangaiRanking Consultancy, nepřinesl žádné velké překvapení. První je stejně jako v předchozích 15 letech, Harvard University, kterou jako obvykle stíhá Stanford University. Mezi americké a tři britské univerzity se do nejlepší dvacítky dostal pouze jediný zástupce kontinentální Evropy – švýcarský Swiss Federal Institute of Technology Zurich, který byl na 19. místě.

„Z českého pohledu se situace oproti minulosti také zásadně nemění – k univerzitám, které tradičně bodují v mezinárodních žebříčcích (Univerzita Karlova, Masarykova Univerzita, České vysoké učení technické v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci) se do hodnocené tisícovky letos dostaly i Česká zemědělská univerzita v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích“, popisuje výsledky Aleš Vlk. 

Mezinárodní postavení vysokého školství dokresluje také hodnocení 50 systémů, které zveřejnila již posedmé síť vysokých škol Universitas 21. Česká republika se letos umístila na 27. pozici, což je pokles od roku 2016, kdy bylo Česko na 22. pozici. I přes zhoršení je Česká republika stále před dalšími státy Visegrádské skupiny, Itálií nebo Slovinskem. Žebříčku vévodí Spojené státy americké, druhé je Švýcarsko a následují Velká Británie, Švédsko a Dánsko.

Zdroj: 
zet.cz