Datum zveřejnění: 
20. 8. 2018

Dlouhý boj kulturní veřejnosti se státem o zachování brutalistní architektury budov Transgasu mezi Vinohradskou a Římskou ulicí může prodloužit už jen stavební úřad Prahy 2. Čeká se jeho verdikt, zda lze dílo čtveřice architektů – Jindřicha Malátka, Ivo Loose, Zdeňka Eisenreicha a Václava Aulického – odstranit, zdemolovat.

O demoliční výměr požádal v červenci majitel, společnost HB Reavis. Chce na místě vytvořit blok bytových domů, které navrhl architekt Jakub Cigler. Účastníci řízení o odstranění stavby mohli podávat námitky do minulého týdne, informovala Martina Klapalová z radnice Prahy 2.
"Stavební úřad v nejbližší době vypracuje a vydá rozhodnutí o povolení odstranění stavby, pro veřejnost bude toto rozhodnutí opět vyvěšeno po dobu 15 dní," sdělila Právu Klapalová. Odstranit by se měly oba věžovité objekty, budova dispečinku, obchody i někdejší fontána a podzemní kolektory areálu.
Proti bourání vystupoval Klub Za starou Prahu (KZsP), historici architektury, někteří architekti a studenti. Poslední žijící z autorů Václav Aulický se přimlouval za rehabilitaci areálu, určitou dostavbu, aby vyhovoval potřebám investora. Trans gas se stavěl v 70. letech, projekt vznikal na konci 60. let.
"Projektovalo se hlavně roku 1968, v době nejprogresivnějšího momentu, měli jsme pocit, že se vracíme na Západ. Pikantní je, že stavbu pak stavěli bývalí baťovci, Průmyslové stavby Gottwaldov. Nálada byla, že děláme něco západního," popsal Právu dříve Aulický.
KZsP a Generální ředitelství NPÚ oproti názoru magistrátních památkářů požadovaly pro Transgas status kulturní památky. Ministerstvo kultury v éře Daniela Hermana (KDU-ČSL) návrhu nevyhovělo a investor za to ministrovi děkoval. Předsedkyně KZsP Kateřina Bečková na serveru a2larm.cz popsala, že Herman a pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDUČSL) ochranu Transgasu nepřímo podmínili stažením námitek klubu proti chystané revitalizaci spodní části Václavského náměstí. "Jenomže my jsme odvolání nestáhli a ministr Transgas památkou neprohlásil, i když krátce předtím tvrdil opak," napsala Bečková.
Přední akademici ještě letos v létě dopisem apelovali na radnici Prahy 2 i na investora, aby od demolice ustoupili. Jak informovala pedagožka Fakulty architektury ČVUT Klára Brůhová, dopis spolu s dalšími vědci podepsal historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha či Lukáš Beran z Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT. "Žádáme, abyste ještě jednou zvážili důsledky případné demolice budov Transgasu, jejíž realizací by došlo k další nenávratné ztrátě vynikajícího architektonického souboru z 60. až 80. let 20. století," stojí v dopisu.
Pokud HB Reavis získá povolení, nezačne s demolicí Transgasu hned. Termíny upřesní až poté, co získá veškerá povolení. Podle dřívějšího vyjádření developera by soubor plánovaných novostaveb mohl být dokončen začátkem roku 2021. "Na místě dnešních tří naddimenzovaných budov Transgasu vznikne hned sedm domů, které se přizpůsobí okolnímu měřítku Vinohrad," popsal investor svůj záměr.       

Autor: 
Petr Janiš
Zdroj: 
Právo