Datum zveřejnění: 
20. 8. 2018

Kam by měla Česká republika cílit v oblasti umělé inteligence (AI)? Podle vědce Michala Pěchoučka, který na ČVUT vede centrum umělé inteligence, by měla mířit vysoko zejména v oblasti výroby a dopravy. Tím je totiž Česká republika typická. O tom, jak vidí budoucnost AI mluvil v pořadu Future Port Talk.

Jakou by podle vás měla mít Česká republika ambici v oblasti umělé inteligence?

Myslím, že by měla mít veliké cíle, ale měly by být zapouzdřeny v tom, co Česká republika vytváří, čím je typická. Pro mě to je výroba. Kdybychom se jako výzkumná báze orientovali na to, jak vytvořit co možná nejsofistikovanější technologie pro AI změnu ve výrobě, tak tím, že tu výrobu máme, tak by nás to mohlo posunout. Druhá oblast, kde můžeme AI rozvíjet, je bezpečnost. V Česku vzniklo několik skvělých firem v této oblasti. To, že se umělá inteligence používá v kyberbezpečnosti - jak na útočné, tak i na obranné straně - se ví. Nezbývá nic jiného, než používat sofistikovanou AI, abychom dokázali chránit náš internet. Třetí oblast je doprava. I tady by Česká republika mohla přemýšlet o tom, jak se dá umělá inteligence použít. Zejména co se týče trajektoriálního plánování a optimalizace byznysu.

Autonomní auta generují obrovské množství vizuálních dat. jejich využití pak bude ohromným fenoménem, který dá vzniknout spoustě dalším aplikacím...

Určitě. Tady závisí, kdo ta data bude moci používat. Jestli budou volná, zda se s nimi bude obchodovat. Já si osobně myslím, že pionýrská doba, kdy jsme všichni vyrazili a sbíráme data a, ukládáme, stahujeme a posíláme si je, tak ta skončí. Data se v byznysu budou strukturovat a budou si je kupovat. Zatím neexistuje technologická úroveň, která by dokázala sofistikovaně měřit, jakou hodnotu pro případný byznys mají vaše data. Nejsou kvalitní datové trhy. Umělá inteligence bude chtít přispět do optimalizace tohoto trhu - aby se data kupovala co možná nejlevněji, aby se sbírala co možná nejeefektivněji. 

Když s podíváme na rok 2027, co myslíte, že by mohlo být k vidění na potenciálním 10. ročníku Future Port Prague? Co byste tam rád ukázal?

Rád bych tam ukázal hyperloop mezi Prahou a Brnem. V České republice je obrovský potenciál mezi spoluprací mezi Prahou a Brnem. To, že tady neexistuje kvalitní železniční doprava, považuji za překážku technologické spolupráce. 

Na letošním Future Portu promluví generální ředitelka Hyperloop One Anita Sengupta, tak uvidíme, jestli vaši vizi potvrdí, nebo vyvrátí...

Já mám ještě jednu vizi. Myslím, že by bylo prima, kdybychom tady za těch 9 let měli první bezvypínačovou fabriku na světě. Fabrika, kde se vyrábí něco, co se bude podobat autům, ale výroba bude probíhat bez světel. Dark factory - fabrika bez světel.

Zdroj: 
zet.cz