Datum zveřejnění: 
20. 8. 2018

Skóre: 0.81

SATELITNÍ SYSTÉM GALILEO a umístění Agentury pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) do Prahy přineslo české ekonomice příjmy okolo 2,7 miliardy korun. Systém zatím pracuje v omezeném provozu, plné zprovoznění je plánováno do roku 2020.
Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona uskutečnila další nadzvukový TESTOVACÍ LET RAKETOPLÁNU VSS UNITY.
Raketové motory loď spustila na 31 sekund a díky tomu dosáhla rychlosti 1,9 Mach. Loď vystoupala do výšky 35 kilometrů a od hranice kosmu ji dělilo pouhých 65 kilometrů.
KOSTRU ZHRUBA PĚTATŘICETILETÉHO MUŽE, jenž zahynul během erupce Vesuvu v roce 79 před naším letopočtem, nalezli archeologové při vykopávkách v antických Pompejích. Podle odborníků nestačil jedinec kvůli nemocné noze z města utéct. Zřejmě na něj spadl kamenný kvádr o hmotnosti 300 kilogramů.
Vědci z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vyvinuli PRO ŘÍZENÍ PODOBNÝ SYSTÉM, který se používá u civilních i vojenských letadel. Pilot při něm neovládá přímo jednotlivé prvky, ale pouze předává impulzy elektronické řídicí jednotce, která manévry sama provede s ohledem na další parametry letu.
V následujících pěti letech vznikne v Krkonoších až 3000 DŘEVĚNÝCH ZARÁŽEK, které by měly déle zadržovat vodu v krajině. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) tím reaguje na klimatické změny způsobující vysychání mokřadů, z nichž nejcennější jsou rašeliniště. První výsledky klinických studií ukazují, že tzv.
HADRONOVÁ TERAPIE může být potenciální alternativou pro léčbu nádorových onemocnění, zejména pak nádorů rezistentních ke konvenční radioterapii.

Zdroj: 
21. století