Datum zveřejnění: 
20. 8. 2018

JAN KOVALÍK head of digital content, Lagardere Active ČR

Chytré stroje lidstvu umožní pozitivní pokrok v řadě odvětví, nicméně jejich efektivita a dopad na společnost budou masivní, a proto je namístě přehánět ve snaze podchytit jejich zneužití. Největšího pokroku ve výzkumu již teď dosahují soukromé firmy, které z podstaty věci řeší spíše ziskovost než odpovědnost, viz skandál Facebook a Cambridge Analytica. Obrovská rizika rozmachu silných inteligentních systémů můžeme očekávat v kyberkriminalitě. Hackerům se například daří pronikat do chráněných systémů pomocí klamavých e-mailů, jež důvěřivého adresáta přimějí kliknout na infikovaný odkaz. Pokud na konkrétního člověka zaměří útočníci výkonný inteligentní stroj, který zanalyzuje veškerá dostupná data o této osobě, nemá tento homo sapiens téměř šanci léčku odhalit.

ALŽBĚTA KRAUSOVÁ specialistka na právo IT a umělou inteligenci, Ústav státu a práva AV ČR

Umělá inteligence je na jednu stranu pro člověka požehnáním, protože ho zbaví nutnosti vykonávat nudné, rutinní nebo i nebezpečné úkoly, na druhou stranu ale také představuje test lidskosti. Ukáže nám třeba, nakolik budeme důvěřovat procesům, jejichž průběh a logiku nemusíme být vůbec schopni vysvětlit, či jak moc si budeme vážit opravdových mezilidských vztahů. Celkově si od umělé inteligence slibuji, že nás posune dál, ale kam konkrétně to bude, je stále v našich rukou.

JIŘÍ ZEMÁNEK vědecký pracovník na FEL ČVUT

Umělá inteligence se pořád zdokonaluje a proniká i tam, kde bychom to před pár lety ještě nečekali. To bude určitě pokračovat a myslím si, že se tempo vlivem technologického pokroku ještě zvýší. Mnoho činností bude možné automatizovat a lidé se budou moci věnovat něčemu zajímavějšímu. Někteří odborníci odhadují, že bude pracovních míst ubývat, a jiní zase, že jich bude vlivem zvýšené efektivity přibývat. Důležité je, že musíme být dostatečně flexibilní, a k tomu jsou potřeba hlavně skvělé školy. O nedostatcích našeho školství se sice často mluví, ale učitelé mají platy pořád mizerné a děti se dál učí spoustu zbytečností. Školy nás musí připravit na to, že se budeme muset sami učit celý život. Umělá inteligence a automatizace uvolní lidem ruce a já jen doufám, že s tím budou umět naložit.

TOMÁŠ GOGÁR majitel startupu Rossum

Díky strojovému učení, nejrozšířenějšímu oboru umělé inteligence, dostávají stroje schopnost rozeznávat poměrně komplexní vzory ve světě kolem nás. Proto už dnes dochází k automatizaci činností, které tento druh rozpoznávání využívají. Je jich velké množství – zpracování různých dokumentů, odpovídání na e-maily, analýza rentgenových snímků, ale například i řízení auta (to se skládá z mnoha malých rozpoznávacích a rozhodovacích kroků). K automatizaci však bude docházet postupně, protože je právně a eticky složité svěřit takto důležité úkoly počítačům. Proto už nyní hledáme cesty, jak mohou stroje a lidé "spolupracovat" tak, aby stroj asistoval člověku v jednoduchých situacích a sám si vyžádal lidský zásah v důležitých momentech.       

Zdroj: 
Respekt