Datum zveřejnění: 
17. 8. 2018

Rozhodli jste se přes prázdniny, že přece jen zkusíte štěstí na studiích? Není problém. Mnoho škol ještě přijímá přihlášky – a mnoho z nich navíc bere bez přijímaček.

Právě ono přijímání bez zkoušek (logicky hlavně na soukromé školy) působí dvousečně. Máte jisté, že vás vezmou, ovšem o kvalitě školy si možná pomyslíte své. Když vezmou kohokoli, co se tam asi naučím? Pověst školy si ale snadno prověříte na dni otevřených dveří nebo na internetových diskusích studentů, podle webových stránek poznáte, jak je škola aktivní, co se týče projektů, praxí, komunikací se zahraničními školami atd.
Přijetí bez přijímaček může zároveň znamenat kruté síto při postupových zkouškách po prvním ročníku (což se stává u technicky zaměřených fakult). Nebo předpokládá doklad o vynikající angličtině v podobě certifikátu. Rozhodně tedy školy beroucí bez přijímaček a priori neškrtejte z výběru.

PROČ VLASTNĚ STUDOVAT?

Rozšíření obzorů. Nové zkušenosti. Spousta kontaktů (moderně řečeno "networking"). Prodloužení mládí. Titul. Dobrá kvalifikace. Víc možností uplatnit se na trhu práce. To všechno je dobrá motivace ke studiu. Taky nezůstat pozadu – je totiž pravda, že vysokoškolsky vzdělaných lidí přibývá. Před rokem 1989 měla drtivá většina Čechů středoškolské vzdělání a na titul dosáhla jen pomyslná elita. Dnes je to jinak. Vloni získal alespoň bakalářský diplom každý pátý z nás. Než začneme komentovat fakt, že na vysoké školy dnes chodí lidé, kteří by se tam možná dřív nedostali, slovy "kvalita jde dolů", musíme si ujasnit fakta: univerzity západní Evropy jsou širší veřejnosti otevřené už dávno. Například v Německu už někdy od 60. let, což se pochopitelně odrazilo na ekonomice našich sousedů...

NOVÁ MÍSTA ANEB STÁLE JE CO SE UČIT

Dostupnější vzdělání obecně souvisí s ekonomickými změnami ještě i z jiného úhlu pohledu. Vznikají úplně nová pracovní místa, o jejichž existenci před dvaceti lety snili možná tak autoři scifi. Podle odhadů odborníků padesáti třem procentům míst na současném pracovním trhu hrozí zánik a šedesát pět procent  dětí bude jednou pracovat v oborech, které dnes ještě neexistují. A zopakujme ještě jednou: vzdělaný člověk rovná se větší flexibilita a menší hrozba nezaměstnanosti.
Proto jsme pro vás v našem speciálu připravili seznam škol, kam se ještě můžete hlásit, pro ty, kteří maturovali kdysi před lety, materiál o studiu při zaměstnání a pro podnikavce článek o startupech. Hodně informací se dozvíte i z rozhovoru s expertem na vzdělávání Bohumilem Kartousem.

DOKDY A KAM JEŠTĚ LZE PODAT PŘIHLÁŠKU?

Pozor, jedná se pouze o výběr škol. Fakulty často akceptují přihlášky už jen na vybrané obory a je třeba sledovat aktualizované informace na jejich webových stránkách!  

do 17. 8. Slezská univerzita v Opavě – Matematický ústav v Opavě (www.
math.slu.cz), Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – Fakulta životního prostředí (www.fzp.ujep.cz), Přírodovědecká fakulta (www.sci.ujep.cz), Vysoké učení technické v Brně – Fakulta strojního inženýrství (www.fme.vutbr.cz) - do 19. 8. Univerzita Karlova v Praze – Filozofická fakulta (www.ff.cuni.cz), Vysoká škola polytechnická Jihlava (www.vspj.cz), Vysoká škola ekonomická – Fakulta managementu (www.fm.vse.cz) - do 20. 8. Mendelova univerzita v Brně – Zahradnická fakulta (www.zf.mendelu.cz), Ostravská univerzita – Fakulta sociálních studií (www. fss.osu.cz), Univerzita Pardubice – Dopravní fakulta Jana Pernera (www.upce.cz/ dfjp) - do 23. 8. Mendelova univerzita v Brně – Agronomická fakulta (www.
af.mendelu.cz) - do 24. 8. ČVÚT v Praze – Masarykův ústav vyšších studií (www.
muvs.cvut.cz), Technická univerzita v Liberci – Fakulta strojní (www.fs.tul.cz), VOŠ PRIGO® v Ostravě (www.prigo.cz) - do 25. 8. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava – Fakulta bezpečnostního inženýrství (www.fbi.vsb.cz) - do 27. 8. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – Fakulta strojního inženýrství (www.fsi.ujep.cz), Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. (www.vszdrav.cz) - do 28. 8. AKCENT College, s. r. o. (www.akcentcollege.cz) - do 30. 8. CEVRO Institut, z. ú. (www.cevroinstitut.cz) - do 31. 8. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích – Filozofická fakulta (www.ff.jcu.cz), Slezská univerzita v Opavě – Obchodně podnikatelská fakulta (www.opf.slu.cz), Fakulta veřejných politik v Opavě (www.fvp.slu.cz), Vysoká škola finanční a správní (Praha, Karlovy Vary, Most, www. vsfs.cz), Technická univerzita v Liberci – Ekonomická fakulta (www.ef.tul.cz), Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická (www.fp.tul.cz), Ekonomická fakulta (www.
ef.tul.cz), Soukromá vysoká škola ekonomická Znojmo, s. r. o. (www.svse.cz), Univerzita Pardubice – Fakulta zdravotnických studií (www.upce.cz/fzs), Západočeská univerzita v Plzni – Fakulta filozofická (www.ff.zcu.cz), Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú. (www.vsers.cz) - do 1. 9. Vysoká škola ekonomie a managementu, a. s. (www.vsem.cz) - do 2. 9. České vysoké učení technické v Praze – Fakulta elektrotechnická (www.fel.cvut.cz), Mendelova univerzita v Brně – Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií (www.frrms.mendelu.cz) - do 3. 9. Technická univerzita v Liberci – Fakulta zdravotnických studií (www.fzs.tul.cz), University of New York in Prague, s. r. o. (www.unyp.cz) - do 9. 9. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta aplikované informatiky (www.fai.utb.cz) - do 10. 9. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava – Fakulta stavební (www. fast.vsb.cz), Vysoká škola logistiky, o. p. s. (www.vslg.cz), Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem – Fakulta strojního inženýrství (www.fsi.ujep.cz) - do 11. 9.
ČVUT v Praze – Fakulta jaderná a fyzikálně-inženýrská (www.fjfi.cvut.cz) - do 14. 9. ČVUT v Praze – Fakulta strojní (www.fs.cvut.cz), Vysoká škola báňská – Technická univ. Ostrava – Fakulta strojní (www.fs.vsb.cz) - do 15. 9. Academia Rerum Civilium – Vysoká škola politických a společenských věd, s. r. o. (www.vspsv.
cz), Univerzita Jana Amose Komenského Praha, s. r. o. (www.ujak.cz) - do 16.
9. ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, o. p. s. (www.savs.cz) - do 21. 9. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická (www.ft.utb.cz) - do 22. 9. Moravská vysoká škola Olomouc, o. p. s. (www.mvso.cz) - do 30. 9. Vysoká škola obchodní a hotelová, s. r. o. (www.hotskolabrno.cz) - do 28. 10. Vysoká škola kreativní komunikace, s. r. o. (www.vskk.cz) - po celý rok: Anglo-americká vysoká škola, z. ú. (www.aauni.edu), Vysoká škola regionálního rozvoje a Bankovní institut – AMBIS, a. s. (www.ambis.cz)

---

40% lidí si myslí, že vzdělání otevírá nové obzory a dělá život bohatším. Dvě třetiny dotázaných se domnívají, že vzdělání jim přinese zdokonalení v tom, co dělají.

zdroj: průzkum společnosti LMC

Za posledních deset let se zvýšil počet lidí s vysokoškolským vzděláním. V roce 2017 mělo univerzitní diplom 20 % Čechů, zatímco v roce 2007 o téměř osm procent míň.

Zdroj: ČSÚ

CO ZVÁŽIT PŘI VÝBĚRU ŠKOLY:

1. Zájem. S motivací a výsledky jsou na tom nejlíp ti, kteří studují obor, který je opravdu baví.

2. Vyhlídky. Je rozumné si přiznat, jakou mám šanci na té které škole dostudovat a zda po absolvování seženu práci.

3. Kde? Zvažte, zda se budete příjemněji cítit na menší škole v menším městě, nebo zda vám jde hlavně o prestiž školy. Zda máte sílu na dojíždění apod.

4. Peníze a čas. Bakalářské obory nebo studium na vyšší odborné škole (kde získáte titul DiS.) nezabere pochopitelně tolik času a energie jako např. studium magisterské. Zejména na soukromých školách vám kratší studium může ušetřit desetitisíce.       
 

Autor: 
DANA KERHATOVÁ
Zdroj: 
Rodina DNES