Datum zveřejnění: 
17. 8. 2018

Marek Novák vymyslel a vyrobil nejtenčí glukometr na světě, který ve spojení s mobilním telefonem odesílá naměřené hodnoty přes internet. Se svým vynálezem loni porazil v mezinárodní soutěži 54 týmů z celého světa.
Spolu se spolužáky, kteří mu s projektem pomáhali, si odnesl cenu přes dva milióny korun. "Máma učila na střední škole biologii a chemii, táta vystudoval jadernou elektroenergetiku v Plzni. Já jsem taková kombinace obou rodičů," usmívá se 24letý rodák z Českých Budějovic, který vystudoval Fakultu elektrotechnickou na pražském ČVUT. "Když mi bylo třináct let, začal jsem si přivydělávat tvorbou internetových stránek, mimo jiné pro obchody se šperky. Než mi bylo osmnáct, našetřil jsem několik set tisíc korun a přemýšlel, kam je investovat," popisuje mladý vývojář jen tak mimochodem, jako by takto uvažoval každý teenager. "Rozhodl jsem se, že se budu věnovat elektronice a zdravotnickým přístrojům a zřídil jsem si doma vlastní laboratoř," dodává.
Ještě za sebou neměl ani maturitu na českobudějovickém gymnáziu a už slavil mezinárodní vědecké úspěchy. V soutěži mladých vědců z celého světa, kterou pořádal technologický gigant Intel, si v americkém Phoenixu převzal stříbrnou medaili za speciální náramkové hodinky pro seniory. Ty kromě jiného dokázaly odeslat upozornění příbuzným či ošetřovatelům, když senior upadl nebo se delší dobu nehýbal, zároveň poslaly záchranné službě polohu seniora na mapě. Ty největší úspěchy měl však český inovátor teprve před sebou.

Glukometr, za který se děti nestydí

"Nikdo v naší rodině naštěstí cukrovkou netrpí," vysvětluje. K samotnému glukometru se v roce 2015, ještě za studií na pražském ČVUT, dostal vlastně oklikou. Zkoumal způsoby, jak přenášet elektrickou energii bez drátů.
Představa byla následující: zdravotnický přístroj, například glukometr, bude mít tvar kreditní karty. Schovaný bude v pouzdru na mobilní telefon, a mobil bude zdravotní pomůcce bez jakýchkoli drátů dodávat energii. Třeba glukometr, který nosí lidé s diabetem neustále u sebe, by pak vůbec nepotřeboval baterie. V laboratoři u sebe doma dokázal Marek vymyslet a vyrobit glukometr ve velikosti kreditní karty, vůbec nejtenčí na světě.
"Jenže pak jsem se bavil přímo s diabetiky a zjistil jsem, že jim baterie vlastně nevadí. Mění se dvakrát za rok, stojí pár korun a člověk má jistotu, že přístroj funguje," popisuje střet s realitou. Ve svém bádání se proto vydal trochu jiným směrem. "Nechal jsem na svém glukometru to, co bylo dobré: byl tenký jako kreditní karta a dal se nosit třeba v pouzdře na mobil," popisuje. Přidal mu zmíněné baterie, spojení s mobilním telefonem však zčásti zůstalo – jeho glukometr totiž bezdrátově odesílal do mobilu všechny naměřené hodnoty.
"Když je dítě třeba na dětském táboře, rodiče okamžitě na svém počítači vidí, jaké hodnoty si naměřilo. Stejně to funguje u seniorů, příbuzní hned vědí, když se diabetik zapomene změřit," dává příklady.
Při vynalézání neopomněl ani estetickou stránku. "Zdravotnická technika působí sterilním dojmem. Dítě se pak ostýchá ji ve škole vůbec vytáhnout. Polovina všech dětí s diabetem se na základní škole setkala se šikanou," popisuje, co vše se od diabetiků dozvěděl.
"Děti si musejí měřit glukózu v krvi šestkrát až dvanáctkrát denně. Často se tak stává, že se školák přes den ve škole vůbec neměří. Pak odejde ze školy a bojí se, že naměří nízké nebo vysoké hodnoty a rodiče mu vynadají. Raději proto změří krev spolužáka nebo svoji vlastní naředí vodou," popisuje Novák.
"Přitom když má diabetik nízké hodnoty glukózy, hrozí mu únava nebo dokonce kóma. Při vysokých číslech zase dochází k odumírání nervů," shrnuje problémy "cukrovkářů". Novák se proto rozhodl vytvořit glukometr, za který se děti nebudou stydět. Verze pro děti tak může být vyzdobena třeba srdíčky nebo motivem komiksového Batmana.
Spolužáci z ČVUT, Barbora Suchanová a Tomáš Pikous, mu pak pomohli s aplikací pro mobilní telefon a přidali další zlepšováky – aplikace třeba motivovala děti hravou formou k tomu, aby se pravidelně měřily.

Zaujal i diabetika z Microsoftu

"Vývoj jsme konzultovali i s docentem Janem Polákem, odborníkem na cukrovku z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Glukometr jsme ukázali i na táboře pro diabetické děti. Ty byly nadšené, že se konečně za svůj glukometr nebudou stydět," vypráví Novák. A pozitivní ohlasy slyšel i ze světa.
Marek Novák loni svůj projekt nazvaný XGLU přihlásil do soutěže Imagine Cup, což lze volně přeložit jako "Pohár pro ten nejlepší nápad". Soutěž každoročně pořádá společnost Microsoft, vyhlašování se vysílá na internetu do celého světa a odměnou pro vítěze je kromě prestiže i sto tisíc dolarů, tedy přes dva milióny. "Nejdřív jsme vyhráli regionální pro Česko a Slovensko a pak už jsme letěli do Seattlu na finále," vzpomíná vědec.
"To se odehrávalo v sídle společnosti Microsoft a režírovali ho stejní lidé, kteří připravují třeba televizní soutěž Big Brother. Byla to zkrátka show," popisuje. A na konci této show, při vyhlašování vítězů, zazněla česká jména. Češi vyhráli v konkurenci 54 studentských týmů z celého světa, vůbec poprvé v patnáctileté historii soutěže.
Projekt zaujal i Scotta Hanselmana, významného manažera a programátora Microsoftu. "Následně za námi přiletěl na návštěvu do České republiky. Sám je diabetik, navíc nám vyprávěl, že jeho kamarád zemřel právě kvůli tomu, že si jako dítě neměřil glukózu v krvi," popisuje. "Čím dříve si děti vštípí, že se musí pravidelně měřit, tím kvalitnější budou mít život," dodává Novák.
Jen pro představu: ve světě dnes trpí cukrovkou přes čtyři sta miliónů dospělých a tato čísla se budou zvyšovat. V případě tzv. cukrovky druhého stupně tomu "napomáhá" i náš nedostatek pohybu a nezdravá strava. "My jsme si ve Spojených státech pro dva lidi vždy objednávali jedno jídlo. Jenom americká snídaně má tolik kalorií, že je to téměř polovina doporučené dávky na celý den," počítá Novák.
Ve Státech se také setkal s několika diabetology. "Američtí lékaři jsou placeni podle počtu pacientů, na jednoho diabetologa tak připadá i pět tisíc nemocných. Na návštěvu má pak diabetik tak málo času, že sotva stihne pozdravit a rozloučit se," popisuje svoji "americkou" zkušenost. "I v České republice jsou diabetologové přetížení, kontroly probíhají zhruba jednou za tři až čtyři měsíce. Díky našemu přístroji mohou příbuzní nebo rodiče hned vědět, kdy se osoba s cukrovkou neměřila nebo měla hodnoty mimo normu," vysvětluje.

Chybí už jen jediné: investor

Novákovi už se ozývají sami diabetici i lékaři a dávají mu další podněty. "Chtěl bych, aby se diabetik mohl v budoucnu obejít i bez mobilního telefonu. Glukometr by naměřené hodnoty odeslal na internet sám, automaticky. Například senioři by tak při měření vůbec nemuseli s mobilním telefonem pracovat," prozrazuje inovátor další plány. "Takový glukometr zatím neexistuje, byli bychom první na světě," dodává.
Nad dalšími funkcemi, které už má hotové, naopak váhá. "To se týká zmíněné motivace dětí formou hry. Odborníci nás varovali: Co až hra děti přestane bavit? Nepřestanou se pak měřit?"
Novák každopádně nechce, aby jeho nápad skončil jen u prototypu. Spojil se proto s odborníky na byznys, Jiřím Štrábergerem a Ludovítem Emanuelem, a společně uzavřeli dohodu se zavedeným výrobcem v zahraničí. Ten je schopen vyrobit desítky tisíc glukometrů ročně a zároveň obstará všechna potřebná povolení, aby výrobek mohl na evropský a americký trh.
Konečná cena produktu má být srovnatelná se současnými glukometry, jednorázové proužky, které se používají k analýze krve, by měly být dokonce levnější než dnes. Dohodnuté je i testování ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, jedná se s pojišťovnami. Má to jediný háček: je potřeba investor, který do projektu vloží nemalé peníze. Poté se výroba může naplno rozběhnout.
"Já jsem vždy dělal hlavně to, co mě baví," odpovídá Novák na dotaz, jaké jsou jeho nejbližší plány. "A teď chci dostat glukometr na trh." Vývojář, který už stihl zaujmout firmy Intel i Microsoft a u sebe doma vyrobil nejtenčí glukometr na světě, tak má před sebou další výzvu.       

Autor: 
Petr Svorník
Zdroj: 
Právo Víkend