Datum zveřejnění: 
16. 8. 2018

Tým studentů z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) zvítězil na začátku srpna v mezinárodních závodech elektroformulí, které se konaly v Mostě. V soutěži, která se skládá jak z jízdních testů závodního elektrického vozu, tak z jeho technické prezentace, za sebou mladí Češi nechali týmy z několika evropských států. ČVUT o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Stroj českých konstruktérů v tomto závodu vyhrál poprvé.

Česká elektroformule v jednotlivých disciplínách jednoznačně dominovala. Ovládla například soutěž ve zrychlení, když dokázala 75 metrů ujet za 3,55 sekundy, a uspěla i v dalších rychlostních závodech. Ve všech šesti se dostala mezi trojici nejlepších, díky čemuž tým vyhrál nejen soutěž v kategorii elektrických formulí, ale stal se i celkovým vítězem závodů Formula Student Czech 2018.

Závody v Mostě se konaly od 1. do 4. srpna na polygonu u Autodromu Most. Pražský tým se svou elektroformulí porazil konkurenci z celé Evropy, mimo jiné z Německa, Belgie, Španělska či Řecka. Česká formule se spalovacím motorem, kterou vytvořili studenti Fakulty strojní ČVUT, si dojela pro celkové třetí místo ve své kategorii.

Elektroformule vytvořená studenty z ČVUT je letos už sedmá v pořadí. Pravidla mezinárodní soutěže Formula Student totiž vyžadují, aby tým na závody vyrobil pokaždé nový stroj. První formule začala na ČVUT vznikat v roce 2010 a vyvíjela se dva roky. Zatím nejúspěšnější byli čeští studenti se svým monopostem v roce 2016, když vyhráli závody v Kanadě a USA.

Letos studenti zapracovali na vylepšení baterií a zdvojnásobili počet senzorů, které například měří teplotu brzd a další parametry vozidla. Změnili také konstrukci uchycení pásů, pozici volantu a design palubní desky. "Veškeré nastavení vozu včetně zobrazení dalších informací lze provést přes nový dotykový displej integrovaný přímo do volantu," popsal kapitán týmu Jan Kosina.

Tým eForce FEE Prague Formula se skládá ze zhruba 30 studentů z různých oborů ČVUT, nejčastěji z elektrotechnické a strojní fakulty. Jejich práci sponzoruje množství velkých firem. Na mezinárodních závodech, kterých se účastní, většinou pak startuje kolem 200 dalších formulí s elektrickým pohonem. Za výhru v Mostě dostal český tým odměnu 1200 eur.

Zdroj: 
ČTK