Datum zveřejnění: 
16. 8. 2018

Dozorčí rada Českých drah se ve čtvrtek sešla k prvnímu jednání v novém složení. Její členové si za předsedu zvolili bývalého ministra dopravy Petra Moose, kterého doporučil i současný ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Změny ve vedení podniku probere rada na příštích schůzích.

Moos byl zvolen do čela dozorčí rady jednomyslně. „Deklaroval, že jeho hlavním zájmem je stabilita a prosperita firmy, proto jsme se pro něj rozhodli zvednout ruku,“ řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun. Pozitivně hodnotil volbu i předseda Dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp. Moos je podle něj v dopravě natolik erudovaný a vážený, že by mohl vyvážit různé vlivy, které mohou zvenčí na společnost působit.

Po zvolení Moos řekl, že se chce zaměřit na integrovanost jízdních dokladů, aby mohli zákazníci na jednu jízdenku cestovat napříč celou republikou. Dozorčí rada se podle něj zabývala i tím, jak by měly České dráhy fungovat na otevřeném trhu, do kterého vstupují i další alternativní dopravci. Základ vidí v jednáních s kraji, a to především o jejich požadavcích na dopravce. Konkurenceschopnost dle Moose spočívá mimo jiné i v modernizaci vozového parku.

„Přesvědčili jsme se, že České dráhy jsou stále stabilní společností s velkým potenciálem,“ řekl Moos.

Ťokova nespokojenost s vedením Českých drah

Jedním z hlavních úkolů nové dozorčí rady pak zřejmě bude výběr nového vedení státního dopravce. Ťok chce, aby rada vypsala výběrové řízení na nové členy představenstva. Současnému vedení Českých drah vyčítá především pomalou liberalizaci veřejné dopravy na železnici.

Členové dozorčí rady proto dostali za úkol vypracovat analýzy, které by měly posoudit současný stav společnosti. Na jejich základě by pak mohlo dojít k personálním změnám. 

Ťok rozzlobil komunisty rošádou v dozorčí radě ČD, chtějí ho odvolat

Na otázku, zda by Moos byl pro výměnu ředitele ČD, České televizi řekl, že na to v tuto chvíli nemůže odpovědět. Chce počkat na výsledky analýz. O změnách ve společnosti by měla rada jednat na svém příštím zasedání, které je naplánované na 11. září. Pokud vyhlásí na nový management výběrové řízení, budou se do něj moci přihlásit i stávající členové představenstva, kteří jsou ve funkcích čtyři roky.

Většina dozorčí rady se obměnila

Řídicí výbor Českých drah v červenci odvolal z devítičlenné dozorčí rady jejího předsedu Milana Ferance (ANO) a další čtyři členy. Vedle Moose se novými členy rady stali Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty informačních technologií ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof.

Petr Moos: Akademik i „půlroční“ ministr

Petr Moos se narodil v roce 1946. Vystudoval Fakultu elektrotechnickou na ČVUT v Praze. V letech 1974 až 1986 pracoval jako vývojový pracovník v Tesle. Do roku 1993 působil jako šéfredaktor odborného časopisu Slaboproudý obzor. V roce 1997 byl jmenován profesorem v oboru elektronika a sdělovací technika.

V letech 1993 až 1999 byl děkanem Fakulty dopravní ČVUT, kterou zakládal. Vedl zde také katedru informatiky a telekomunikací. Do roku 2006 působil na fakultě jako proděkan pro vědu a výzkum. Ve stejném roce  byl opět zvolen děkanem. Nyní zde pracuje jako předseda oborové rady v Ústavu aplikované informatiky v dopravě. Je autorem několika knižních monografií a spoluautorem desítek odborných článků. Jako spoluautor je rovněž uvedený u jedenácti patentů a autorských osvědčení.

Byl konzultantem Konsorcia pro telekomunikace a elektroniku (TEC) pro střední a východní Evropu zřízeného vládou USA. Několik let působil ve funkci předsedy představenstva Asociace provozovatelů kabelových televizí a telekomunikačních sítí. Na veletrhu INVEX 99 získal titul Osobnost roku ve sféře telekomunikací. Od roku 1999 do roku 2002 byl ředitelem v divizi podnikového poradenství mezinárodní auditorské firmy Deloitte & Touche.  

 V roce 1998 zastával půl roku funkci ministra dopravy ve vládě premiéra Josefa Tošovského. V letech 2007až 2008 byl členem takzvané „Pačesovy“ komise zřízené vládou. V roce 2014 neúspěšně kandidoval v komunálních volbách do zastupitelstva Prahy jako nestraník na kandidátce Demokratů Jana Kasla.

Petr Moos je ženatý a má tři děti. 28. října 2015 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Členy rady zůstávají Jan Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z Odborového sdružení železničářů (OSŽ) a dopravní odborník Vojtěch Kocourek.

Sůra: V dozorčí radě Českých drah nikdy tolik akademiků nebylo

„Je to poměrně výrazná změna. Dosud příliš mnoho akademiků v dozorčí radě nebylo. Na druhou stranu pan Ťok mluvil o odpolitizování, ale v dozorčí radě zůstávají někteří politici. Asi nejvíce problematický je příchod Jana Štrofa, který je aktivním členem hnutí ANO a je i politickým náměstkem ministra dopravy,“ uvedl redaktor Zdopravy.cz Jan Sůra. 

Zdroj: 
CT24.cz