Datum zveřejnění: 
15. 8. 2018

V severoitalském Janově se v úterý v brzkých odpoledních hodinách zřítil betonový most na frekventované dálnici A10. Z výšky asi 45 metrů spadlo podle údajů italských médií na 35 osobních aut a několik kamionů, včetně českého, jehož řidič přežil. Podle jednatele firmy SPED-IT, kterého citoval Radiožurnál, je řidič společnosti mimo ohrožení života. Má zlomený nos, čtyři žebra a propíchlou plíci.

Při neštěstí zemřelo podle italské tiskové agentury ANSA nejméně 35 lidí a 13 osob bylo zraněno, bilance však nemusí být konečná. Desítkám hasičů, kteří pátrají po obětech, komplikoval práci hustý déšť.

Příčina pádu mostu zatím není jasná, byť se v médiích objevují možné varianty od nedostatečné údržby, přes nepříznivé povětrnostní podmínky, déšť a následný sesuv půdy až po úder blesku.

Docent Vladislav Hrdoušek z katedry betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT však Radiožurnálu řekl, že si myslí, že spíše než jakákoliv z předchozích možností, je nejpravděpodobnější to, že selhalo nosné lano mostu.

Nejdelší část Morandiho mostu spadla do řeky pod mostem, některé velké bloky ale dopadly i na dvě průmyslové haly, v nichž podle civilní obrany zřejmě v tom okamžiku nebyli lidé. Obytné domy v okolí mostu byly následně preventivně evakuovány, protože podle hasičů hrozí zřícení dalších částí mostu.

Zdroj: 
irozhlas.cz