Datum zveřejnění: 
12. 8. 2018

U národní kulturní památky Budeč poblíž Zákolan na Kladensku ode dneška stojí včelí boží muka. Autorem je urbanista Jan Trejbal. Jejich součástí je úl a útočiště v nich najde i další hmyz. V září jim má požehnat kardinál Dominik Duka. Připomínají svatého Václava, který na Budči pobýval, řekl dnes ČTK Trejbal. Jde o první objekt z plánované série.

Úl poslouží divokým včelám, které by jej během jedné sezony měly osídlit. Umístění dalších muk je podle Trejbala rozjednáno a přihlásit se mohou i noví zájemci. "Díky tomu, že máme na muka laminátovou formu, je možné vytvářet další objekty," uvedl Trejbal.

První skici díla vznikly v roce 2015, postupně se návrh přizpůsoboval tak, aby vyhovoval i včelám a broukům. Objekt vysoký přes dva metry a vážící více než jednu tunu dal Trejbal odlít v Kloknerově ústavu ČVUT v Praze ze speciálního betonu, který má být oproti běžnému patnáctkrát pevnější.

Při dnešním usazení muk byla částečně využita maketa, objekt je třeba ještě mírně upravit a doplnit. Na instalaci se podílela obec Zákolany i místní základní škola. Zajímavostí je, že kříž na objektu slouží jako průhled, kterým lze za dobré viditelnosti vidět nejvyšší horu Českého středohoří Milešovku.

Záměrem projektu je podle Trejbala navázat na barokní tradice propojení drobných sakrálních zastavení s živoucí kulturní krajinou v podobě ochrany včel a čmeláků.

Na Budči stojí nejstarší stojící stavba v republice, románská rotunda sv. Petra a Pavla založená kolem roku 905. Bylo zde i slovanské hradiště, osídlení území je doloženo už od pravěku.

Autor: 
Sandra Bejšáková
Zdroj: 
enviweb.cz