Datum zveřejnění: 
8. 8. 2018

Mohli se koupat, opalovat a užívat si zasloužené prázdniny. Místo toho se 35 studentů z deseti českých fakult rozhodlo učit. A nelitují. Zvyšují si svoje šance na budoucí pracovní uplatnění.
Temelínská Letní univerzita
7. srpna 2018 - 07:30
Na temelínské Letní univerzitě strávili studenti dva týdny. Jejich letní studium ukončil závěrečný test. Podívali se k jadernému reaktoru, navštívili vnitřek chladicí věže a viděli i odkrytou turbínu. Vedle toho absolvovali desítky přednášek a potkali řadu zajímavých osobností. V závěrečný den Letní univerzity se studentům představila i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Je jiná doba a dnešní studenti jsou bezesporu jiní, než když jsem studovala. Ale stejně jako kdysi my, mají zájmem o to, jaký bude svět kolem nich. Proto je důležité poskytnout jim pohled na širší souvislosti toho, jak energetika ovlivňuje náš každodenní život,“ uvedla předsedkyně českého jaderného dozoru Dana Drábová.

Denní program studentů trval dvanáct hodin a s jeho podobou byli účastníci spokojeni. „Studium na škole je hlavně o teorii. V Temelíně jsme měli možnost poznat přímo praxi. Energetika mě baví a ČEZ je jedním z potenciálních zaměstnavatelů do budoucna. Program univerzity byl velmi pestrý, pokud jde o témata přednášek, ale i vlastní prohlídky provozu a dobře připraven byl i doprovodný program,“ zhodnotil netradiční univerzitu jednadvacetiletý Jiří Jarošík, student Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Králem Letní univerzity se stala studentka druhého ročníku Západočeské univerzity strojní fakulty Eva Berková. Správně odpověděla na 24 z 26 otázek. „Obtížnost byla podle mě přiměřená, ale bylo potřeba během přednášek i exkurzí dávat pozor. Celkově program univerzity byl velmi dobře připraven, hodně mě zaujal profesionální přístup a odbornost zdejších pracovníků,“ uvedla třiadvacetiletá studentka.

Přednáškové sály vyměnili za ten reaktorový

S aktivitou ČEZ jsou spokojeni i představitelé vysokých škol. „Letní univerzita má veliký přínos. Možnost poznat prostředí elektrárny zvyšuje zájem studentů. A to je důležité nejen pro Temelín, ale i pro nás a celý obor energetiky,“ poznamenal Vojtěch Petráček, rektor ČVUT Praha.

Většinu studentů čekají ještě tři roky studia. Pak se možná na Temelín možná vrátí. Podle zdejších personalistů mají absolventi velkou šanci získat v ČEZ další uplatnění. „S přibližně polovinou z absolventů navážeme pracovní spolupráci. Někteří jsou už během studia zařazeni do stipendijního programu,“ vysvětlil náborový expert ČEZ Pavel Šimák.

Společnost ČEZ patří k největším českým zaměstnavatelům. Společnosti Skupiny ČEZ zaměstnávají více než 29 tisíc zaměstnanců. Aktuálně nabízí 114 volných pozic, z toho 13 v Jaderné elektrárně Temelín.

Jihoceskenovinky.cz informoval Ing. Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín Skupiny ČEZ.
 

Zdroj: 
jihoceskenovinky.cz