Datum zveřejnění: 
7. 8. 2018

Nejvyšší soud zrušil rozsudek odvolacího Vrchního soudu v Olomouci, na jehož základě se brněnský podnikatel Radim Jančura nemusel omlouvat ČVUT v Praze za své výroky v médiích o zločinném spiknutí. Případ se tak vrací zpět do Olomouce.

„Divím se, že ČVUT chce tento případ stále řešit, investovat do sporu čas a peníze,“ vyjádřil se Jančura k rozsudku Nejvyššího soudu.

Majitel dopravní společnosti RegioJet Radim Jančura v pořadu Otázky Václava Moravce zhruba před čtyřmi lety řekl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty „kulaté razítko“, mohly se obrátit právě k pražskému Českému vysokému učení technickému (ČVUT).

Ostře kritizoval práci dopravního experta z ČVUT Františka Lehovce, hovořil také o „zločinném spiknutí“. Podle školy tím poškodil její dobrou pověst.

„Pokud se pan žalovaný domnívá, že pochybili jednotlivci na ČVUT, měl by volit jiná slova. ČVUT ročně vydává stovky odborných posudků a prohlášení žalovaného ji poškodilo,“ uvedla tehdy právní zástupkyně školy Veronika Ordnungová.

Jančura se ale bránil, že jeho slova přímo na ČVUT nemířila. S tímto tvrzením uspěl loni na jaře u odvolací Vrchního soudu v Olomouci, který žalobu školy na podnikatele zcela zamítl, zatímco v listopadu 2016 brněnský krajský soud nepravomocně vyslovil zcela opačný verdit, že se Jančura škole musí omluvit.

„S verdiktem nesouhlasím. Rozhodně jsem pověst ČVUT nepoškodil, naopak mi šlo právě o dobrou pověst a renomé Českého vysokého učení technického, které se díky postupu lidí, jako je František Lehovec, ocitly v ohrožení,“ uvedl po rozsudku krajského soudu vlastník společnosti RegioJet.

Poukazoval na případ stavby dálnice D47, která měla být na základě posudku Lehovce bez výběrového řízení svěřena izraelským investorům.

„Pak se ale zjistilo, že smlouva je pro stát velmi riziková, že může stát až 250 miliard korun. Došlo ke zrušení smlouvy, čímž byla České republice způsobena škoda 650 milionů,“ prohlásil Jančura.

 

Autor: 
Marek Osouch
Zdroj: 
brno.iDNES.cz